Руски оклопни камиони довешће сиријске бојне отрове до Латакије

ТУ ЋЕ ИХ ПРЕУЗЕТИ ДАНСКИ И НОРВЕШКИ БРОДОВИ КОЈИ ЋЕ ИХ ДОПРЕМИТИ У ЈЕДНУ ОД ИТАЛИЈАНСКИХ ЛУКА

Ахмет Узумџу

  • Више од 40 фирми из целог света, укључујући компаније из Русије, САД, Велике Британије и Саудијске Арабије, изразило жељу да учествује у уништавању хемијских материја. Међутим, само 18 има постројења за уништавање бојних отрова

         РУСКИ оклопни камиони транспортоваће најопасније хемијске материје из Сирије. А дански и норвешки бродови допремиће их у једну од италијанских лука, где ће бити претоварене на амерички брод.

         „Русија ће дати оклопне камионе велике тонаже, цистерне и друге материјалне и техничке ресурсе. Русија је указала на могућност даље финансијске и материјалне помоћи, као и на помоћ у безбедном превозу терета у луку и кроз територијалне воде Сирије“ - изјавио је шеф Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) Ахмет Узумџу.

         Операција, која ће трајати две недеље, подразумева превоз 500 тона хемијских компоненти за производњу сарина, као и канистре с иперитом с 12 сиријских локација у луку Латакија.

         По његовим речима, норвешки и дански бродови превешће хемикалије из Латакије у једну од италијанских лука, где ће бити претоварене на амерички брод Cape Ray, који ће их уништити у међународним водама. Затим ће се бродови вратити у Сирију, како би покупили остале терете - мање токсичне и опасне хемијске материје, које бити предате на уништење приватим компанијама.

         Шеф ОЗХО је истакао да рокови за извоз најопаснијих хемијских материја могу бити продужени. Раније је било предвиђено да буду уништене до 31. децембра 2013. године. Као разлоге за продужење рокова, навео је безбедносне проблеме приликом превоза терета и временске прилике.

         Наводи се да ће резултати тендера, на коме ће бити изабране приватне компаније које ће уништавати најмање токсичних сиријских хемијских материја, бити објављени 19. децембра.

         Више од 40 компанија из целог света, укључујући компаније из Русије, САД, Велике Британије и Саудијске Арабије, изразило је жељу да учествује у уништавању хемијских материја. Међутим, само 34 су доставиле детаљне податке о својој делатности. Од тог броја, само њих 18 има постројења за уништавање бојних отрова, док остале могу да учествују као подизвођачи.

         Међутим, по речима, Ахмета Узумџу, у овом тренутку у фонду за операције уништавања хемијског оружја налази се само 9,8 милиона евра, очекује се да стигне још 750 хиљада евра од Финске и Јужне Кореје, 15 милион долара решила је да издвоји Влада Јапана.

         „С обзиром на значајне суме новца које ће бити потребне, позивам чланице да хитно размотре могућност учешћа у финансирању посебног фонда ради спешног извршења тог задатка“ - изјавио је први човек ОЗХО.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари