Сиднеј: САД изгубиле војну доминацију у Индо-Пацифичком региону – сада је главна Кина

КИНА И ОГРАНИЧЕНИМ СНАГАМА МОЖЕ ПОБЕДИТИ ПРЕ НЕГО ШТО САД УСПЕЈУ ДА УЗВРАТЕ“

Један од кинеских носача авиона

* Центар за изучавање САД који припада Сиднејском универзитету у свом најновијем извештају наводи да Кина тренутно има  око 1.500 балистичких ракета малог домета, 450 балистичких ракета средњег домета, 160 балистичких ракета „домета изнад средњег“ и  неколико стотина ракета великог домета

* У истом извештају се наводи да је Кина континуирано повећавала свој арсенал прецизних ракета великог домета које су озбиљна претња војним базама, аеродромима, лукама и другим војним објкетима САД и њихових савезника. И додатно наглашава: „Кинези све те објекте могу учинити безвредним већ у првим сатима могућег рата. Ракетне могућности Кине довеле су у питање способност Америке да слободно управља својим снагама на истуреним тачкама Индо-Пацифичког региона“

______________________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су изгубиле војну доминацију у Индо-Пацифичком региону и примат препустиле Кини – објавио је Центар за изучавање САД који припада Сиднејском универзитету.

        Аустралијски научници тврде да су САД „данас лоше припремљене за могући сукоб у Индо-Пацифичком региону са Кином.

        Чак наводе да америчка војна стратегија у том делу света „преживљава кризу без преседана“:

        „Та криза је условљена некладом између стратешких циљева Вашингтона и средстава  којима располаже“.

Ова кинеска противбродска ракета брине Пентагон

        Аустралијанци указују да Пентагон није у могућности да повећава војне снаге и побољшава своје арсенале, а још САД заостају у реализацији нових војних пројеката и модернизацији својих Оружаних снага.

        По њиховој процени, један од главних криваца за такво стање ствари су две деценије америчких ратова на Блиском истоку које су `појеле` средства која је требало трошити за припреме за ратове са суперсилама.

        Кина је за то време континуирано повећавала свој арсенал прецизних ракета великог домета које су озбиљна претња војним базама, аеродромима, лукама и другим војним објкетима САД  и њихових савезника.

        У извештају сиднејског Центра се додатно наглашава:

        „Кинези све те објекте могу учинити безвредним већ у првим сатима могућег рата. Ракетне могућности Кине довеле су у питање способност Америке да слободно управља својим снагама на истуреним тачкама Индо-Пацифичког региона“.

        У извештају се наводи да Кина тренутно има  око 1.500 балистичких ракета малог домета, 450 балистичких ракета средњег домета, 160  балистичких ракета „домета изнад средњег“ и  неколико стотина ракета великог домета.

        Сиднејски центар тврди да Кина и ограниченим снагама може остварити победу „пре него што САД успеју да узврате“.

        Прецизирају да се ово односи пре свега на битне тачке Тајвана, Јапанског архипелага и у морима Југоисточне Азије.

        Центар процењује да је Кина – да би подрила америчку доминацију – нагомилала „толики број прецизних ракета да то изазива респект“.

        Још указује да је војни буџет Кине од 1996-те до 2018-те повећан за 900 одсто и да је ове године достигао 177 милијарди долара. То Пекингу омогућава да модернизује ратну флоту, авијацију и мрежу војних сателита.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари