Свет се убрзано креће ка потпуно роботизованим ратовима

АМЕРИКАНЦИ ВЕЋ ТВРДЕ ДА ЋЕ ЊИХОВЕ СНАЈПЕРСКЕ ПУШКЕ ПОГАЂАТИ - БЕЗ ПРОМАШАЈА

TrackingPoint
  • Стратегија развоја новог наоружања већ има јасну усмереност независну од земаља произвођача: човек постепено напушта бојно поље и премешта се у командне центре. У театрима ратних дејстава остају само роботи којима иза кулиса управљају људи
  • Америчка компанија TrackingPoint почиње да убацује у продају „оружје које никада не промашује“. Њеним снајперистима остаје да само одаберу мету, а све остало одрађује компјутеризована пушка...
  • У неким земљама се већ ради на чаурама за метке од - полиимида који издржава температуре до 400 степени. Ради се и на мецима који ће се производити од легуре прашкастих карбида, волфрама и кобалта. Јер, пробијају све постојеће заштитне прслуке
  • У Пентагону се увелико размишља и о претварању отписаних F-16 у беспилотне летелице које би биле потчињене пилотима ловаца пете генерације F-35

Пише: Алексеј ОВЕРЧУК

        САДА се пред водећим армијама света отварају перспективе од којих застаје дах. Јер, пушке ће ускоро погађати без промашаја, сваки брод моћи ће да се претвори у носач авиона, а роботи ће себи потпуно потчинити небо.           

        Стратегија развоја новог наоружања већ има јасну усмереност независну од земаља произвођача: човек постепено напушта бојно поље и премешта се у командне центре. У театрима ратних дејстава остају само роботи којима иза кулиса управљају људи.

        Писци научне фантастике већ су више пута прогнозирали да ће наредни светски рат бити потпуно роботизован. Ка томе се све и креће.

        Већ су се појавиле снајперске пушке којима управљају компјутери.

        Америчка компанија TrackingPoint почиње да убацује у продају такво „оружје које никада не промашује“. Њеним снајперистима остаје да само одаберу мету, а све остало одрађује компјутеризована пушка...

        Произвођачи таквих чудо-снајпера засад не откривају да ли је њихово „чудо“ једнако успешно ако мета-жртва трчи, скаче или бежи кривудајући...

        Такве „играчке“ у САД коштају најмање 22.000 долара.

        У догледно време ће се појавити снајперске пушке којима ће се управљати - гласом. Наводно ће бити довољно да се упери на противника и да јој се изда наредба. Чак и у стилу: побиј све.

        У неким земљама се већ ради на чаурама за метке од - полиимида који издржава температуре до 400 степени.

        Ради се и на мецима који ће се производити од легуре прашкастих карбида, волфрама и кобалта. Јер, пробијају све постојеће заштитне прслуке.

        Све најбоље данашње беспилотне летелице су у суштини авиони без посаде којима је потребна мања или већа писта за узлетање и слетање. Сада се од авио-дронова већ полако одустаје.

        Амерички концерн Northrop Grumman показао је већ пројекат ударног дрона који је назвао TERN (Tactically Exploited Reconnaissance Node), а треба да полети већ током ове године.

        TERN је на земљи у усправном положају, а узлеће као хеликоптер. Лет наставља као авион, а биће наоружан попут „Предатора“ и „Рипера“.

        Претпоставља се да ће TERN моћи да прелети око 2.000 километара.

        Прво ће се наћи у наоружању америчке ратне флоте јер ће моћи да узлеће са сваког ратног брода. Чак и са танкера.

        Са таквим дроновима, свака пешадијска чета моћи ће да има сопствену авијацију и да не тражи више „ваздушну подршку“ од надређеног штаба.

        Концерн Northrop Grumman показао је вишенаменску беспилотну летелицу Dash X.

        Смештене у специјалне контејнере, носиће их војни авиони и по потреби „ослобађати из контејнера“. Притом ће оне ширити крила и укључивати своје моторе.

        Моћи ће да непрекидно лете до 10 сати, са максималном брзином од 110 километара на сат.

        Dash X већ 2019-те треба да носе авиони F/A-18 Super Hornet и EA-18G Growler.

        У Пентагону се увелико размишља и о претварању отписаних F-16 у беспилотне летелице које би биле потчињене пилотима ловаца пете генерације F-35.

        Тако би сваки F-35 могао да има пратњу целог роја ловаца четврте генерације који би - по команди пилота 35-це - и да први улазе у битку, и да штите F-35 од противничке ПВО, и да отварањем ватре присиљавају противника да се открије.

        Све је, на први поглед, фантастично. Само, противнички авиони лете надзвучним брзинама, а ракете су још брже, па ће пилоте F-35 вероватно заменити вештачка интелигенција.

        А од те тачке све постаје и много простије и много компликованије и неизвесније...

        И Русија и Кина раде на својим новим оружјима. У тишини.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари