Америчка војска добија пице које ће моћи да се једу и кроз три године

ЈОШ ПРОМЕНИЛИ КИСЕЛОСТ КЕЧАПА И НОВОМ ПРОИЗВОДУ ОБЕЗБЕДИЛИ „АРМИРАНО ПАКОВАЊЕ”

  • Основни проблем била је - влага. Обзиром да је садржана и у кечапу и у сиру, временом је продирала у тесто које је убрзо постајало влажно и на крају се кварило. Да би то избегли, Американци су у својој чудо-пици повећали садржај намирница које упијају влагу – шећера, соли и сирупа

         НАУЧНИЦИ војне лабораторије у америчкој држави Масачусетс направили су пицу који може да се чува без фрижидера три године.

         „Та пица може у паковању да траје три године и да буде јестива” – рекла је сарадница научно-истраживачког центра при министарству одбране САД Мишел Ричардсон.

         Обзиром да америчка војска обожава пицу, често је има на јеловнику. Амерички војни научници су на овај „прототип” потрошили безмало две године.

         Основни проблем који су морали да реше била је - влага. Обзиром да је садржана и у кечапу и сиру, временом је продирала у тесто које је убрзо постајало влажно и на крају се кварило.  

         Да би то избегли, Американци су почели да повећавају садржај намирница које упијају влагу – шећера, соли и сирупа. Осим тога, променили су киселост кечапа (парадајз пасте), сира и теста да би тиме успорили размножавање бактерија.

         У свако паковање су уградили челичне жице да би спречили продор кисеоника.

         Америчка војска још није пробала ову новину, али тврди да су се „армиране пице” допале стручњацима-дегустаторима.  

         „Веома подсећају на пице коју спремамо у рернама наших домова. Једина разлика је у томе што ова пица није врела, већ собне температуре” – објаснио јеЏил Бејтс, члан тима који је радио на производњи нове пице. Лично је пробао пицу „Пеперони”.  

         И додао: „Оним војницима који не једу свињетину, биће понуђена пица „Пеперони” са ћуретином”.

         Бившем пуковнику америчке војске Девиду Ацету ова новина се такође допала.

         „Могућност да у армији добијеш јело које обожаваш и које те подсећа на кућу, суштински може подићи борбени дух” – истакао је овај амерички пуковник у пензији.

       Г. Ш.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари