Амерички војници и официри користиће на бојном пољу модификоване смартфоне

DARPA ДОБИЛА ЗАДАТАК ДА СТВОРИ ИНФРАСТРУКТУРУ ЗА КОРИШЋЕЊЕ СМАРТФОНА У ОРУЖАНИМ СНАГАМА И У РАТНИМ УСЛОВИМА

  • Моћи ће да користе и електронску пошту, да чатују, да активирају интерактивне карте на којима ће он лајн моћи да прате померање противничких снага

         ПЕНТАГОН је организовао рад на новом систему везе који ће - како је званично саопштено у Вашингтону - објединити предности савремених смартфона и војних преносних радио-станица.

         Пројекат непосредно реализује DARPA, упарава за перспективне истраживачке и развојне програме, чији шефови верују да се навика непрекидног коришћења мобиних телефона може добро искористити и за војне сврхе и претворити у предност и на бојном пољу.

         Зато је DARPA добила задатак да створи инфраструктуру за коришћење смартфона у оружаним снагама и у ратним условима. Чак и у условима када релејне станице, које претекну непријатељско бомбардовање, заједно са изворима напајања струјом пређу под туђу контролу.

         Американци тврде, заправо, да су већ смислили како да направе заштићену мрежу, користећи „базне ћелије“ већ постојећих својих војних радио-станица. Наглашавају да ће им то могућити и „шифровање сигнала“, па ће војници и официри САД убудуће имати могућност да разговарају, користећи и цео спектар других телекомуникационих на које су навикли користећи своје смартфоне.

         Наводно: моћи ће да користе и електронску пошту, и да чатују, и да активирају интерактивне карте на којима ће он лајн моћи да прате померање противничких снага.

         Међутим, DARPA још крије: да ли ће за војнике постојати ограничења при „скидању“ видео-материјала из интернета.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари