Американци праве пловећу подводну базу за дронове који ће летети под водом и над водом

СА ЗАРОЊЕНЕ ПОДМОРНИЦЕ „ПРОВИДЕНС” ЛАНСИРАЛИ ДРОН XFC UAS КОЈИ ЈЕ ПОСЛЕ НЕКОЛИКО САТИ СЛЕТЕО НА БАХАМИМА

Лансирање летелице

         АМЕРИЧКА ратна морнарица лансирала је беспилотну летелицу са подморнице. И не просто „са подморнице”, већ – са подморнице која је у тум тренуцима била под водом.

         Како је Пентагон објавио, са подморнице „Провиденс” лансиран је дрон XFC UAS /"eXperimental Fuel Cell Unmanned Aerial System", то јест – „беспилотни ваздушни систем са експерименталним енергетским елементом”.

         Датим у место лансирања нису откривени, али се тврди да се дрон – после неколико сати лета – спустио на експериментални полигон америчке ратне авијације на Бахамским острвима.

         Американци тврде да је дрон био смештен у контејнер за крстареће ракете „томахавк” који је потом био „испаљен” из торпедног апарата подморнице. После неколико секунди, дрон са својом лансирном платформом испливао је на површину. Тада је – по команди – раширио крила и узлетео.

Подморница коришћена за лансирање

         Све време лета емитовао је видео-кадрове „Провиденсу” и америчким бородвима у поморској бази у Норфолку, у Вирџинији. За то је користио „потпуно електрични енергетски елемент који може да функционише дуже од шест сати”.

         Американци су на овом дрону радили пуних шест година и веома су на њега поносни”.

         Специјализовани амерички листови тврде да Пентагон, заправо, прави „пловећу подводну базу” са ће узлетати како дронови попут XFC UAS, тако и чисто подводне беспилотне летелице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари