Рат Саудијаца и јеменских хусита показао да ракетни системи Patriot не могу ништа да оборе

ЕКСПЕРТИ МИДЛБЕРИЈСКОГ ИНСТИТУТА УХВАТИЛИ У ЛАГАЊУ И ПЕНТАГОН И ВОЈНИ ВРХ У РИЈАДУ

  • Џефри ЛУИС: „Нема никаквих доказа да је Саудијска Арабија током трајања конфликта са Јеменом пресрела макар и једну једину ракету хусита. Због тога се намеће узнемиравајуће питање: постоје ли икакви разлози да се сматра да системи Patriot уопште функционишу“
  • Независни експерти су потврдили да је Patriot за време рата у Персијском заливу оборио само један ирачки „Скад“. Један једини, од 47 колико је ирачка армија лансирала!

        ЕКСПЕРТИ из независног Мидлберијског института за међународна истраживања позабавили су се функционисањем америчких ПВО и противракетних система Patriot у Саудијској Арабији и закључили - да од њих фактички нема вајде.

        Проучили су све ракетне нападе јеменских хусита на Саудијску Арабију од новембра 2017-те до данас и утврдили да је мало која њихова ракета била оборена. А саудијски војни врх је тврдио да су безмало сви „успешно одбијени“.

        Аналитичари поменутог института, који су радили под руководством Џефрија Луиса, своја сазнања и закључке су објавили на страницама утицајног Foreign Policy.

        Луис и његове колеге су прво идентификовали места где су пали делови и бојеве главе ракета које су лансирали хусити, а потом утврдили тачке на којима су се налазиле ракете-пресретачи. Тако су утврдили: да су саме ракете хусита падале на саудијски главни град - Ријад - а да су њихове бојеве главе пролазиле кроз све линије одбране и падале у близини циљева који су им били одређени.

        Приликом ракетних напада хусита изведених у новембру и децембру 2017-те - једна бојева глава је пала неколико стотина метара од петог терминала аеродрома „Краљ Халид“, а друга је замало уништила аутосалон „Хонде“.

        Луис је посебно скренуо пажњу на чињеницу да је недавно ракета Patriot - испаљена да пресретне пројектил хусита - експлодирала у стамбеној четврти Ријада.

        На основу свега је извео закључак:

        „Нема никаквих доказа да је Саудијска Арабија током трајања конфликта са Јеменом пресрела макар и једну једину ракету хусита. Због тога се намеће узнемиравајуће питање: постоје ли икакви разлози да се сматра да системи Patriot уопште функционишу“.    

        Луис отворено износи сумњу да су системи Patriot икада успевали да пресретну и униште неку балистичку ракету великог домета у реалним борбеним условима.

        У прилог свом страховању, навео је да се зна за само један случај - који су потврдили независни експерти - да је Patriot за време рата у Персијском заливу оборио ирачки „Скад“.

        Један једини од 47 колико је ирачка армија лансирала!

        А Пентагон је тада тврдио да је била оборена половина (23).

        У међувремену је системе Patriot купила Пољска. Да би је штитили од руских тактичких ракетних система „Искандер“.

        А они су за ракете јеменских хусита - 22. век!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари