Ратна морнарица САД уложила $119 милиона у модернизацију крстарећих ракета „Томахавк“

ПЕНТАГОН НАРУЧИО И ПОТПУНО НОВИ ТИП РАКЕТА ВАЗДУХ-ЗЕМЉА КОЈЕ ЋЕ КОНКУРИСАТИ РУСКИМ Х-101 И Х-102

  • У образложењу расписаног тендера наглашава се да је усавршавање ракетног арсенала неопходно зато што се војно-поморске снаге САД „све чешће суочавају са противничким ракетама великог домета“
  • Основни захтев је да нова стратешка ракета пробија и најбољу ПРО и да има домет око 5.000 километара. Приближна вредност целог посла је 10 милијарди долара, мада Пентагон жели „само“ 1.000 таквих ракета, способних да носе нуклеарне бомбе

        АМЕРИЧКА ратна морнарица издвојила је 119 милиона долара за модернизацију крстарећих ракета „Томахавк“.

        Како је њен врх објавио: „Ради супротстављања непријатељским ратним флотама“.

        У образложењу расписаног тендера наглашава се да је усавршавање ракетног арсенала неопходно зато што се војно-поморске снаге САД „све чешће суочавају са противничким ракетама великог домета“.

        У Пентагону су проценили да то није претња само америчким ратним бродовима, него и да Сједињеним Државама „потенцијално може ограничити приступ критично важним војним поприштима“.

        Модернизација је - како се и могло очекивати - поверена компанији Raytheon Missile Systems, која са Пентагоном сарађује од 1950-их година.

        По условима тендера, прве модернизоване ракете „Томахавк“ морају се појавити најдуже за четири и по године.

        Министарка Ратне морнарице САД - Хезер Вилсон - већ је изјавила да ће модернизовани „Томахавци“ као оружје „оваплоћивати стратегију обуздавања“.

        Америчка војна индустрија већ је, иначе, почела да ради на новој стратешкој крстарећој ракети коју ће носити авиони (ваздух-земља).

        Уговори су већ потписани са компанијама Lockheed Martin и Raytheon. И оне су добиле рок од 4,5 година. Свака ће Пентагону понудити свој пројекат, а војни врх ће изабрати један.

        Вредност сваког уговора је - 900 милиона долара.

        Приближна вредност целог посла је 10 милијарди долара, мада Пентагон жели „само“ 1.000 таквих ракета, способних да носе нуклеарне бомбе.             

        Основни захтев обема компанијама је: ракета мора пробијати и најбољу ПРО и имати домет око 5.000 километара.

        Незванично, Американци имају амбицију да направе крстареће ракете великог домета по узору на руске Х-101 и Х-102 (верзија са нуклеарном главом).

        Управо те ракете је амерички утицајни лист National Interest назвао „главном ударном моћи руске авијације“.

        Те ракете носе стратешки бомбардери Ту-95 и Ту-160. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари