Велика Британија – иако је то била вековима - више није светска поморска велесила

ПРЕ 29 ГОДИНА ИМАЛА 171 РАТНИ БРОД, А САДА ИХ ИМА ВИШЕ НЕГО УПОЛА МАЊЕ - САМО 77

Једини британски носач авиона 

* Бивши командант ратне флоте Велике Британије контраадмирал Алекс БЕРТОН: „Данас имамо само 19 фрегата, а 2005-те смо имали 31. То смањило нашу нашу моћ“

* Британски војни експерт Роберт Фокс указује да војни буџет земље неће 2020-те бити већи од 50 милијарди долара, а да ће само за носач авиона, подморнице класе Astute, авионе F35 и ремонт десетина фрегата бити потребно у наредној години најмање 6 милијарди фунти више

_______________________________________________________________________

        Аутор: Владимир ДОБРИЊИН

        БРИТАНСКИ адмирали звоне на узбуну: земља је пред нашим очима фактички изгубила краљевску ратну флоту, главни симбол своје моћи.

        Овакав закључак су извели и из срамотне за Лондон пленидбе британског танкера у Ормуском мореузу.

        Британија је управо захваљујући својој морнарици дошла до тога да над њеном територијом никад не залази Сунце.

        Данас се о моћи британске ратне флоте може говорити само у прошлом времену.

        Експерт шпанског Краљевског института за међународне и стратешке студије Елкано (Real Instituto Elcano de Estudios Internacionales y Estratégicos) Феликс Артеага процењује:

         „Ратна морнарица Велике Британије имала је 1990-те 171 брод, а 2018-те – само 77. У Лондону настоје да увере да је све у реду и да је ђсмањена броност компензована – квалитетом. Указују да је њихово тежиште раније било на разарачима и фрагатама, а данас на носачима авиона и подморницама“.

        Ово звучи умирујуће, али због чега је онда контраадмирал Алекс Бертон, бивши командант британске ратне морнарице упозорио да ће последице смањивања флоте бити фаталне:

        „Данас имамо само 19 фрегата, а 2005-те смо имали 31. То смањило нашу способност да штитимо своје интересе по свету“.

        Још један екс-командант британске флоте – адмирал Адам Вест – на страницама дневног листа Guardian је указао: „Срамно је колико нам недостаје  ратних бродова због владине политике сталног смањивања војних расхода. А само у Персијском заливу бисмо морали имати стално по четири брода који би обезбеђивали пловидбу наших цивилних бродова“.

        Британија је 1982-ге, у време рата за Фокланде са Аргентином, имала 60 разарача и фрегата.

HMS Montrose

        А од 19 бродова те класе – 10 је тренутно на ремонту.

        Зато је Лондон у Персијском заливу – у време када су Иранци запленили његов танкер „Стена Имперо“ – имали само фрегату HMS Montrose. налазила се на само сат пловидбе али се није усудила да ишта предузме.

        За Британију су проблем и носачи авиона јер их готово и нема.

        Тачније, има само један - Queen Elizabeth, који прлови од 2017-те.

        Наредне године треба да се појави још један који ће коштати 6,2 милијарде фунти.

        Артеага указује: „Британија нема ратну флоту која би одговарала њеној амбицији да буде светска сила“.

        Британски војни експерт Роберт Фокс указује да војни буџет земље неће 2020-те бити већи од 50 милијарди долара, а да ће само за носач авиона, подморнице класе Astute, авионе F35 и ремонт десетина фрегата бити потребно у наредној години најмање 6 милијарди фунти више.

        Британци немају превише разлога да брину док их штите САД. Али, ако се ту нешто поремети – Британија ће морати да брине о свом физичком опстанку.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари