IBM није на изложби у Лас Вегасу показао комлпетан квантни компјутер, али „ера кванта“ почиње

БИЋЕ МИЛИОНЕ ПУТА МОЋНИЈИ И БРЖИ ОД ДАНАШЊИХ ОБИЧНИХ КОМПЈУТЕРА

* Оно што је IBM показао у Лас Вегасу користи суперпроводнике којима је потребно скупо хлађење, а научници Московског државног универзитета са кубитима раде на бази неутралних атома и фотонских чипова којима оно није потребно.  Руси желе да њихов „квант“ буде чак и у форми микрочипа

* IBM ни са кубитима није отишао најдаље. Научници Мерилендског универзитета су у новембру 2017-те су објавили да су направили 53-кубитни квантни компјутер. Google је убрзо потом саопштио да је направио 72-кубитни квантни компјутер...

____________________________________________________________________________

         У ЛАС Вегасу - на изложби CES — показан је и „први будући квантни компјутер“.

         Америчка корпорација IBM, која на њему ради, објавила је да је то већ „готов комерцијални продукт“. Постоје, међутим, скептици који упозоравају да је до квантног компјутера још прилично далеко и да IBM напросто показаним у Лас Вегасу „одржава властити имиџ авангарде у својој области“.

         Уверени су да је на изложби – скривен унутар стаклене коцке -  „тек нешто налик на квантни компјутер,а не реални револуционарни компјутер“. Указују да највише личи на компликовани лустер на чијем је крају „квантни процесор“.

         Зато и тврде: чак и ако то јесте „квантни процесор“ – све заједно још није квантни компјутер.

         Американци журе јер знају да ће земља која прва направи квантни компјутер бити у предности над конкурентима у многим областима.

         Квантни компјутери ће милионе пута бити моћнији од постојећих јер ће давати одговоре на питања за која би биле потребне хиљаде година рада обичног компјутера. Тврди се, наиме, да ће омогућавати рано дијагностификовање рака, производњу супериорних аутопилота, моделовање ДНК, производњу нових лекова, пробијањеи и најсложенијих шифара и стварање вештачке суперинтелигенције.

         Неки научници сматрају да ће квантни компјутењри бити главно научно-технолошко достигнуће у историји човечанства.

         Скептици наводе да је IBM у Лас Вегасу продемонстрирао могућност комерццијалног коришћења квантног компјутера, али да је то megascience којем доступ може добити дсваки корисник који плати доступ супербрзим квантним рачунским операцијама, а ли да је то услуга коју је IBM и досад продавао.

         Прво је такву услугу било могуће добијати уз помоћ његовог 5-, а потом 16-кубитног квантног компјутера. А сада то исто нуде преко

20-кубитног устројства.

         Скептици и критичари указују да такви компјутери реалне задатке не могу да решавају и да представљају „искључиво научни интерес“.

         IBM свој компјутер – независно од замерки и сумњи – назива „првим у свету интегрисаним универзалним квантним рачунарским системом за научну и комерцијалну примену“.

         Компјутер IBM користи кубите који функционишу са суперпроводницима, а то тражи хлађење до веома ниских температура. А за то је потребан криостат величине собе. Њега, међутим, у Лас Вегасу није било.

         Независно од свега, могуће је да ће се за коју годину појавити квантни процесори који ће се додавати обичним компјутерима ради супербрзих рачунања.

         IBM користи суперпроводнике, а научници Московског државног универзитета са кубитима раде на бази неутралних атома и фотонских чипова којима није потребно хлађење.

         Руси желе да њихов „квант“ буде чак и у форми микрочипа.

         IBM ни са кубитима није отишао најдаље.

         Научници Мерилендског универзитета су у новембру 2017-те су објавили да су направили 53-кубитни квантни компјутер.

         Google је убрзо потом саопштио да је направио 72-кубитни квантни компјутер...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари