Израелски научници створили „фетус без оплодње“ – без јајне ћелије и сперматозоида

ЗА ТО ИСКОРИСТИЛИ МАТИЧНЕ ЋЕЛИЈЕ, А ЊИХОВ „МОДЕЛ“ НЕЋЕ ИМАТИ НИ МОЗАК НИ СРЦЕ

* Професор Јаков ХАНА, шеф израелског истраживачког тима: Један од гена смо уклонили па "модел-ембрион“ нема срце ни мозак, па стога не може да осети бол, нити ће се развити у човека

____________________________________________________

        НАУЧНИЦИ са израелског института „Вајцман“ саопштили су да су остварили значајан напредак у области вештачког стварања ембриона.

        Резултате својих најновијих истраживања објавили су у часопису Nature 6. септембра.

        То  је њихов трећи чланак на тему „добијања ембриона  без оплодње“.

        Навели су да су успели да за 14 дана из матичних ћелија добију "модел ембриона“.

        Посебно су истакли да њихов модел има све компоненте и системе које ембрион треба да има: плаценту, жуманчану кесу, амнионску бешику и друге компоненте неопходне за нормалан развој фетуса.

        Професор Јаков Хана, шеф израелског истраживачког тима, нагласио је да је ембрион добио статус „модела” након генетског инжењеринга, током којег је један од гена уклоњен. Важно је напоменути да "модел-ембрион“ нема срце ни мозак, па стога не може да осети бол и неће се развити у човека.

         Професор Хана признао је да његова истраживања неизбежно намећу питања етике и морала, али их он пореди са другим областима научног истраживања, попут нуклеарне физике и вирологије, у којима такође настају етичке дилеме.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари