Јапански научници: Бујање живота на Земљи омогућио је фосфор који су донели астероиди

ТВРДЕ ДА СУ ПРЕ 800 МИЛИОНА ГОДИНА ИСТОВРЕМЕНО ПАДАЛИ НА ЗЕМЉУ И МЕСЕЦ

* Професор Одељења за природне науке на Универзитету Осака Кентаро ТЕРАДА: Огромна количина фосфора стигла је у океане из свемира. То је концентрацију фосфора у води повећало за више од 10 пута

_______________________________________________________________

       ЈАПАНСКИ научници, предвођени Кентаром Терадом, професором Одељења за природне науке на Универзитету Осака, открили су да Земља богатство различитих форми живота дугује наглом повећању количина фосфора који је ванземаљског порекла.

       Професор Терада објаснио је како је његов тим разјашњавао шта се догодило на нашој планети пре 800 милиона година и како је то повезано са појавом различитих врста живих бића.

       Навео је да су помоћу података са јапанског лунарног сателита „Кагуја“ открили да су се кратери на Месечевој површини појавили пре 800 милиона година након што су се космичка тела пречника до 10 километара - фрагменти неког великог астероида - сударала с његовом површином.

       Јапански научници верују да се иста ствар у исто време догодила на и Земљи. Сасвим конкретно: да је на Месец и Земљу пре 800 милиона година пало укупно око 40 трилиона тона масе астероида. Али, на Месецу је то довело до стварања кратера, а на Земљи, где су већ постојали најједноставнији облици живота, то је имало много озбиљније последице.

       „Ако упоредимо интензитет с којим су астероиди падали на Месец и на Земљу, онда је астероидни туш на Земљи био 20-24 пута јачи“ – наглашава Терада.

Кентаро Терада

       Подсећа да 2017. године, група научника на челу са Кристофером Рајнхардом утврдила да је нагло повећање концентрације фосфора у морима, до којег је дошло пре 750-800 милиона година, могло подстаћи развој разноликости живота на Земљи.

       Он и његове колеге су уверени да је огромна количина фосфора донета у океане из свемира. И да је то концентрацију у води повећало за више од 10 пута.

       „До сада је било општеприхваћено да је у океанима пре 700 милиона година било мало фосфора, да га је на копну било пуно, а да је до убрзане биолошке еволуције дошло захваљујући временским условима и вулканској активности са којима је фосфор ушао у океане.

       Терада наглашава: „Не споримо овај сценарио, али нудимо нову визију наглог повећања фосфора у светским океанима. Уверени смо да је то повећање  ванземаљског порекла и да су га обезбедили удари астероида“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари