Русија се окреће супертешкој ракети за лет на Месец

РЕЗУЛТАНТА ЦЕЛОГ ПРОЈЕКТА ТРЕБА ДА БУДЕ ИЗГРАДЊА БАЗЕ НА ЗЕМЉИНОМ САТЕЛИТУ

  • Руски носач-супертешкаш, који ће бити у стању да на орбиту понесе до 70 тона терета, постаће најмоћнија ракета на свету. Јер, тешка варијанта ракете Falcon (летачка испитивања су планирана за 2013. годину) коју гради америчка корпорација SpaceX, биће у стању да на ниску орбиту доставља до 53 тоне
  • У `ракетној концепцији` је прецизирано да је пројектвоање носача супертешке класе планирано за период 2021–2025 година, а стартни комплекс за њу треба да буде изграђен на космодрому Восточни који се гради у Амурској области
  • Недостају средства да би било раније. Али, уколико руководство земље почне да фокусира решавање овог задатка и лупи шаком о сто и строго каже: «Обезбедите Месец до тог и тог датума!», онда ће бити, као и код Американаца: тада ћемо узлетети и долетети» – наглашава научни руководилац Института научне политике Иван Мојсејев

         ФЕДЕРАЛНА космичка агенција Русије усагласила је са Министарством одбране и упутила влади Русије на одобрење `концепцију развоја средстава за лансирање космичких апарата у периоду до 2030. године`, саопштио је извор из Роскосмоса.

         Сама концепција је израђена по налогу Савета Руске Федерације за безбедност.

         — Одлука да се припреми концепција донета је када се на Савету безбедности решавало питање прекида рада на изградњи ракете носача «Рус» - објаснио је извор из Роскосмоса.

         — Од «Руси» се одустало зато што је тај носач функционално копирао већ пројектовану «Ангару», а да се производе две истоветне ракете било би исувише скупо задовољство. Када је разматрано ово питање дошло се до закључка да Русија нема општу концепцију даљег развоја ракета. И зато су нам наложили да је сачинимо.

         Данашњи положај Русије на глобалном тржишту лансирања ракета не може да добије лошу оцену: удео наших ракета-носача у овом послу је на нивоу 35–40 одсто. Релативно јефтине и поуздане ракете су «Протон», «Сојуз» и «Зенит» плус конверзионе «Рокот» и «Дњепар», а све је то наслеђе совјетске ракетоградње што формира значајну линију носача различите класе којем је тешко да било ко конкурише на ценовном плану. Али, време није стало, друге земље пројектују нове генерације ракета које ће пре или касније потиснути совјетске машине са пиједестала, превазилазећи их по критеријуму цена-поузданост. Русија већ 20 година усавршава своју перспективну ракету носач «Анагра», потпуно модернизујући постојеће.

Фалкон 9

         И «Ангара», и модернизовани «Сојузи» спомињу се у новој концепцији развоја, али ништа ново о њима није речено: стартна линија за «Сојуз 2» планирано је да буде изграђена на руском космодрому «Восточни» до 2015. године, а прва «Ангара» треба да стартује са војног космодрома у Плесецку кроз годину дана.

         Руски носач-супертешкаш, који ће бити у стању да на орбиту понесе до 70 тона терета, постаће најмоћнија ракета на свету, уколико узмемо у обзир оне машине које се користе и производе данас. Тако да ће тешка варијанта ракете Falcon (летачка испитивања су планирана за 2013. годину) коју гради америчка корпорација SpaceX, бити у стању да на ниску орбиту доставља до 53 тоне.

         Најмоћнији носач Европске космичке агенције Arian 5 може изнети до 21 т, што је за тону мање од руског «Протон-М». најмоћнија варијанта кинеске генерације ракета Chang Zheng моћи ће да избаци у космос до 25 т.

         По својој носивости руска ракета-супертешкаш заостајаће само за носачима из прошлог века: за совјетском „Енергијом“ која је носила 105 т и америчком Saturn 5  којега је изградио Вернер фон Браун, а имао рекордни показатељ – 140 тона, па су на овој ракети су стартовале експедиције на Месец на бродовима Apollo. 

         У `ракетној концепцији` је прецизирано да је пројектвоање носача супертешке класе планирано за период 2021–2025 година, а стартни комплекс за њу треба да буде изграђен на космодрому Восточни који се тек гради у Амурској области.   

         — Изградња носача супертешке класе представља приоритетни правац и тако је означен у новој концепцији развоја – истичу у Роскосмосу. — Упоредо са овим пројектом, приоритет представља још изградња космичких тегљача који ће радити на основу електроракетних мотора.

         — Резултанта овог задатка треба да буде изградња базе на Месецу – сматра научни руководилац Института научне политике Иван Мојсејев. Он подвлачи:

         — Међутим, овај задатак ћемо бити у стању да решимо не пре 2040. године. Недостају средства да би било раније. Али, уколико руководство земље почне да фокусира решавање овог задатка и лупи шаком о сто и строго каже: «Обезбедите Месец до тог и тог датума!», онда ће бити, као и код Американаца: тада ћемо узлетети и долетети. Шта више, да опстанемо, треба већ гледати у 2030. годину и градити тамо базу која ће да служи као пункт за освајање космоса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари