Немачки научници саветују: Једите мање – живећете дуже

ПОТВРДИЛИ ДА ЈЕ ПРОТЕИН СЕСТРИН КЉУЧАН ЗА УСПОРАВАЊЕ СТАРЕЊА

* Утврдили да људски организам не реагује толико на ограничење калорија, колико на смањење количина конзумираних протеина и одређених аминокиселина

* Тврде да препарат који би подстицао  активност протеина Sestrin може бити ново средство борбе против старења

________________________________________________________________

       АКО желите да дуго живите – једите мање, ограничите количине хране коју једете.

       До овог закључка дошли су научници са Института за биологију старења Друштва „Мак Планк“ из Немачке чија је студија објављена је у часопису Nature Aging.

       Утврдили су да људски организам не реагује толико на ограничење калорија, колико на смањење количина конзумираних протеина и одређених аминокиселина.

       Овај механизам је укључен у TOR сигнални пут или `циљ рапамицина`, који је фермент протеин-киназе укључен у раст и преживљавање ћелија.

       Протеини сестрини (Sestrin 1 Sestrin 2)) у стању су да вежу аминокиселине, а сузбијање тог процеса помоћу препарата довело је до смањења активности сигналног пута TOR, што је опет помагало у борби са старењем.

       Закључак немачког института гласи: потенцијални препарат који би подстицао  активност сестрина може бити ново средство борбе против старења.

       Протетин сестрин су – пре десетак година - идентификовали и проучили најпре научници са Универзитета у Калифорнији у Сан Диегу, предвођени професором фармакологије Мајклом Карином.

       Први су утврдили да су сестрини потребни за функционисање поменутог сигналног механизма који игра кључну улогу у регулацији процеса старења и метаболизма уопште.

       Сестрини су мали протеини које синтетишу ћелије многих организама током посебно до ксу у стању стреса.

       Они су активатори аденозин монофосфат-зависне протеин-киназе (АМПК) и блокатори друге протеин-киназе, такозване „мете рапамицина“ (Таргет оф Рапамицин, ТОР ).

       Ова два ензима су кључне компоненте сигналног механизма који делује као централни регулатор старења и метаболизма.

       Зависна протеин-киназа активира се у присуству калорија у исхрани и успорава процес старења, а рапамицин је повезан са преједањем које убрзава старење.

       Руски академик Сергеј Лукјанов поводом саопштења немачког института изјавио је: „Да, можемо успорити механизме старења“.        

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари