Откривено највеће и најстарије монументално окултно средиште цивилизације Маја

КОРИСТИЛИ ЛИДАР – АПАРАТ КОЈИ ОМОГУЋУЈЕ ДЕТЕКЦИЈУ ИЗ ВАЗДУХА ОБЈЕКАТА ПОД ЗЕМЉО

* Амерички археолози из Аризоне су испод слојева земље открили „платформу градског типа са окултним средиштем“ дужине 1413 метра у правцу севера-југ и 399 метара од истока ка западу. Од ње је у разним правцима водило девет широких путева

* Вођа истраживања Такеши ИНОМАТА: „Раније ова локација није била позната, јер је огромна и равна. Изгледало је као да је то природни пејзаж. Међутим, лидаром смо утврдили да је то добро испланирана структура

_____________________________________________________________________

        АРХЕОЛОЗИ су у Мексику открили највеће и најстарије монументално окултно средиште цивилизације Маја.

        Откриће је у области Табаско – да локалитету Агуада-Феникс -  направила група америчких научника са Универзитета Аризона. То је уз саму границу Мексика са Гватемалом.

        Испод првих слојева земље открили су „платформу градског типа са окултним средиштем“ дужине 1413 метра у правцу севера-југ и 399 метара од истока ка западу.

        Од ње је у разним правцима водило девет широких путева.

        „Платформа“ је откривена захваљујући лидару који омогућује ласерску даљинску детекцију из ваздуха објеката испод површине земље.

        „Раније ова локација није била позната, јер је огромна и равна. Изгледало је као да је то природни пејзаж. Међутим, лидаром смо утврдили да је то добро испланирана структура“, рекао је вођа истраживања професор Такеши Иномата са Школе за антропологију Универзитета у Аризони.

        Амерички археолози су су већ утврдили да је цео комплекс саграђен између 1000. и 800. године пре нове ере, што га чини најстаријим монументалним скупом грађевина културе Маја, много већим од пирамида и палата каснијих периода.

        Откриће сведочи да су Маје располагале озбиљним знањима из области архитектуре и грађевинарства.

        Иномата је уверен да се ради о церемонијалном комплексу изграђеном колективно да би га користило много људи.

        Американци су уверени да ће уз помоћ лидара пронаћи и остатке стамбених зграда.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари