Џаферовић у СБ УН затражио рестриктивне мере против „подривача Дејтонског споразума“ из Српске

ПОЗВАО САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН ДА У НОВЕМБРУ ПРОДУЖИ МИСИЈУ АЛТЕА

* На седници СБ УН устврдио да је политичка криза у БиХ изазвана претњама сецесијом, блокадом институција и потезима власти Српске против Устава БиХ и Дејтонског споразума. Још је затражио

* Рекао и да га брине наоружавање Србије и мешање Хрватске поводом изборног закона БиХ

* ФАКТИ: Ни један једини доказ за „сецесију“ и деловање власти РС против Дејтонског споразума није изнео. Не зато што је забораван, већ зато што их – нема! Његови из света и његови из Сарајева ништа друго не раде четврт века него руше и Дејтон и Устав БиХ, а његове једине уставобранитеље оптужују за антидејтонско деловање!

________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас у Њујорку, на седници Савета безбедности УН, да додељивање кандидатског статуса ЕУ може обезбедити потпуну стабилност БиХ.

       Џаферовић је позвао Савет безбедности УН да у новембру продужи мандат мисији Алтеа у БиХ, наводећи да присуство међународних војних снага има изузетан значај за очување мира и провођење војних аспеката Дејтонског мировног споразума.

       У обраћању Савету безбедности УН на седници посвећеној БиХ, Џаферовић је рекао да је због министара из реда хрватског народа у Савету министара који спречавају да се обезбеди потребан новац упитно одржавање октобарских општих избора у БиХ.

       - С обзиром на несагледиве посљедице које би по стабилност имало спречавање одржавања избора, уколико се у Савјету министара настави с опструкцијама, одговорност сноси ОХР, који мора донијети одговарајуће одлуке како би се обезбиједила потребна средства за спровођење избора - мишљења је Џаферовић.

       Он је и овај пут поновио оптужбе на рачун Републике Српске, тврдећи да је политичка криза у БиХ изазвана, како каже, претњама сецесијом, блокадом институција и потезима власти Српске против Устава БиХ и Дејтонског споразума.

       Џаферовић се заложио за рестриктивне мере према, како је рекао, подривачима Дејтонског споразума, те додао да је забринут и сигналима из сусједства - наоружавањем Србије и мешањем Хрватске у измене Изборног закона у БиХ.

       - Нарочито забрињава став предсједника Хрватске да подржава унилатералну промјену Дајтона кроз успостављање трећег ентитета у БиХ, као и чињеница да је спреман условљавати евентуално проширење НАТО-а измјенама Изборног закона у БиХ - рекао је Џаферовић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари