Тепић: Љајић је потврдио да је од 19 дозвола за извоз оружја у Јерменију – 18 дао Тешићевим фирмама

НАСТУПА КАО ДА ПОУЗДАНО ЗНА ДА ЈЕ УПРАВО ТИМ ОРУЖЈЕМ ЈЕРМЕНИЈА НАПАЛА АЗЕРБЕЈЏАН

Она зна све што о извозу оружја из Србије

мисле у Вашингтону - Мариника Тепић

* Мариника ТЕПИЋ: „Министар Љајић је потврдио и моју већ оправдану сумњу да је штитио Вучићевог проблематичног трговца оружјем Слободана Тешића, који се од 2017. налази на црној листи САД. Тешић и његово пословање оружјем означени су као ризик за безбедност по цео свет, што сам и лично документовала писаним упозорењем које су САД уручиле министру спољних послова Ивици Дачићу прошле године“

* ФАКТИ: На страну чињенице које Тепић износи – можда је у којечему у праву, али је симптоматично њено гледање на ствари. Ево, она узима здраво за готово да су Тешић и његова трговина оружјем „ризик за безбедност по цео свет“. За „цео свет“ – ни мање ни више! Као да Србија било чиме и у било чему може угрозити ЦЕО СВЕТ. Њој је довољно што то пише у неком америчком упозорењу Дачићу. Њој је довољно што су тако без суда пресудиле САД!

________________________________________________________________________

         ПОТПРЕДСЕДНИЦА Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић изјавила је данас да је надлежни министар трговине за издавање дозвола Расим Љајић "потврдио две скандалозне чињенице" одговарајући на низ јуче постављених питања "о проблематичном извозу оружја из Србије у Јерменију којим је нападнут Азербејџан", саопштено је данас из ССП.

         Тепић је навела да у те скандалозне чињенице спада потврда да је "у име Србије одобравао извоз оружја у Јерменију од 2017. године упркос ембаргу ОСЦЕ/ОЕБС на извоз оружја у ту земљу, као и да је од 19 дозвола, чак 18 потписао за фирме Слободана Тешића 'Партизан тех' и 'Вектура транс', који је финансијер Српске напредне странке (СНС) и омиљени Вучићев трговац оружјем".

         "У фебруару 1992. године Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) затражила је да све државе учеснице уведу ембарго на 'све испоруке оружја и муниције снагама ангажованим у борбама на подручју Нагорно-Карабаха'. Овај ембарго је и даље на снази", казала је Тепић.

         Она је навела да "Велика Британија чак, у складу с тим, на званичном сајту Владе држи обавештење да се, у складу са захтевом ОЕБС-а, трговинске санкције за Јерменију односе и на ембарго на оружје и транзитну контролу и да се ове смернице примењују до 31. децембра 2020. године".

         "Да ствар буде гора, министар Љајић је својим одговором потврдио и моју већ оправдану сумњу да је најпре штитио Вучићевог проблематичног трговца оружјем Слободана Тешића, који се управо од 2017. налази на црној листи САД. Тешић и његово пословање оружјем означени су као ризик за безбедност по цео свет, што сам и лично документовала писаним упозорењем које су САД уручиле министру спољних послова Ивици Дачићу прошле године", рекла је Тепић.

         Потпредседница ССП је навела да "упркос свему томе, ми данас и званично сазнајемо да је Љајић, управо од 2017. године, обезбеђивао дозволе за извоз оружја у Јерменију двема Тешићевим фирмама, и то од 19 дозвола, чак 18 је било за Тешића".

         "Сада је јасно зашто је Љајић најпре данима ћутао после оружаног напада Јерменије на Азербејџан одужјем из Србије, потом чак изјавио да не сме у јавност да износи име фирми којима је одобрио извоз, а данас их је, под притиском, ипак изговорио", казала је Тепић.

         Тепић је рекла да актуелни министар трговине "једино није изговорио чије су", као и да она то чини уместо њега.

         "И није ми проблем да то опет учиним уместо њега фирмама Слободана Тешића, финансијера СНС и омиљеног трговца оружјем Александра Вучића, кога је још као министар одбране, лично увео од 2013. године у званичне државне делегације и преговоре о трговини оружјем", рекла је Тепић а наводи се у саопштењу

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари