Путин: Боримо се само за једно – за право Русије да буде моћна

РФ ЗАМРЗНУЛА СВОЈЕ УЧЕШЋЕ У СПОРАЗУМУ О СМАЊЕЊУ СТРАТЕШКОГ НАОРУЖАЊА

* Председник РФ нагласио да је потребна ревизија тог споразума, са узимањем у обзир нуклеарних арсенале Француске и Британије и инспекције нуклеарних објеката у САД и Русији. И упозорио: „Ако дође до нових нуклеарних проба у САД - Руска Федерација ће предузети сличне кораке“

* „Наша економија и систем управљања су се показали много јачим него што је Запад веровао. Наш БДП је на крају 2022. године пао за само 2,1 одсто уместо економског колапса који нам је спремао Запад. А удео рубље у међународним обрачунима се удвостручио у односу на децембар 2021. године и достигао -  једну трећину“

* Наша економија се у великој мери (деведесетих) оријентисала на Запад. Русија је тада била извор сировина. Требале су нам године да разбијемо тај систем. Сада смо постигли праву промену. Наш велики бизнис се развијао у условима: технологије на Западу, финансијска тржишта – на Западу, па је и новац тамо текао. Недавни догађаји су показали да Запад није сигурно уточиште. Сви морају да схвате да и извори благостања и будућности треба да буду само овде, у Русији. Тако ћемо заиста створити чврсту, самодовољну економију

* Русија је оригинална цивилизација. Ми не претендујемо на супериорност, али је ово наша цивилизација коју смо наследили од предака. Развијаћемо односе са пријатељима, али ћемо се ослањати, пре свега, на своје потенцијале. Умемо да будемо пријатељи, држимо реч, никога нећемо изневерити, увек ћемо подржати у тешкој ситуацији

_________________________________________________________

        БОРИМО се само за једно – за право Русије да буде моћна – рекао је Владимир Путин у наставку обраћања Федералној скупштини РФ.

        Одмах потом је најавио важан корак Москве – привремено је суспендовање учешћа Русије у Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ). Нагласио је да је потребна ревизија тог споразума, са узимањем у обзир нуклеарних арсенале Француске и Британије и инспекције нуклеарних објеката у САД и Русији.

        Указао је да САД развијају нове врсте нуклеарног наоружања. И упозорио: „Ако дође до нових нуклеарних проба у САД - Руска Федерација ће предузети сличне кораке:

        „Ако САД тестирају нове врсте нуклеарног оружја, Русија ће учинити исто. Москва неће бити прва која ће то учинити, али нико не треба да гаји илузије. Глобални паритет се мора одржати“.

        Коментаришући ефекте западне политике санкција, Путин је приметио да је Русија успела да уђе у потпуно нови циклус економског развоја:

        „Наша економија и систем управљања су се показали много јачим него што је Запад веровао. Захваљујући заједничком раду Владе, парламента, Банке Русије, конститутивних субјеката Федерације, наравно - и пословне заједнице и радних колектива, обезбедили смо стабилност економске ситуације и заштитили грађане. Тиме смо осујетили главни циљ Запада. Наш бруто домаћи производ (БДП) је на крају године пао за само 2,1 одсто уместо економског колапса који нам је спремао Запад. А удео рубље у међународним обрачунима се удвостручио у односу на децембар 2021. године и достигао -  једну трећину“.

        Председник РФ је у наставку обраћања још рекао:

        Запад је против нас отворио не само војно-информативни, већ и економски фронт, али нигде није ништа постигао и неће ништа ни постићи. Штавише, иницијатори санкција кажњавају сами себе. Испровоцирали су затварање (у сопственим земљама) предузећа и енергетску кризу. Иницијатори санкција су желели да страда народ Русије. Али им се рачуница изјаловила.

        Руски бизнис је ојачао везе са одговорним, поузданим партнерима – а таквих је највише у свету. Многе наше основне цивилне индустрије прошле године не само да нису смањиле, већ су, напротив, појачале темпо производње. (….) Пољопривреда је показала двоцифрене стопе раста. Ниски наклон нашим пољопривредницима.

        Наш стратешки задатак је довести привреду до нових хоризоната. Данас је време нових могућности.

        Прво ћемо изградити нове логистичке коридоре. Посебну пажњу посветићемо међународном, делимично пловном коридору Север-Југ. То ће отворити нове руте за пословну сарадњу са Индијом и Пакистаном. То помоћи решавању проблема развоја Сибира, Арктика и Далеког истока. Већ следеће, 2024. године, најмање 80 одсто федералних и половина регионалних аутопутева биће доведено у стандардно стање. Сигуран сам да ћемо то урадити.

        Захваљујући снажном платном билансу, Русија нема потребе да се задужује у иностранству, да се клања и мољака новац. Наше банке раде солидно и стабилно, имају велику маргину сигурности. Према проценама, већ у другом кварталу ове године инфлација ће се приближити циљу од 4%. То значи да би кредити за реални сектор требали постати доступни.

        Наша национална економија се у великој мери (деведесетих) оријентисала на Запад. Русија је тада била извор сировина. Требале су нам године да разбијемо тај систем. Сада смо постигли праву промену.

Западно наоружање за Украјину

        Наш велики бизнис се развијао у условима: технологије на Западу, финансијска тржишта – на Западу, па је и новац тамо текао. Недавни догађаји су показали да Запад није сигурно уточиште. Они који то нису на време схватили, па су одлучили да живе у иностранству, много су изгубили. Једноставно су опљачкани.

        За Запад ће такви људи заувек остати странци, са којима могу да раде шта пожеле. Тамо су они друга класа. Апостоји још један избор - радити у својој земљи. Сви морају да схвате да и извори благостања и будућности треба да буду само овде, у Русији. Тако ћемо заиста створити чврсту, самодовољну економију.

        Сада се не треба држати прошлости, не покушавајте да спасете (на Западу) свој новац. Ви сте борци, многе од вас познајем лично. Започните нове послове. Инвестирајте у Русију.

        Увећавајте свој капитал, заслужите поштовање генерација које долазе. Русија је оригинална цивилизација. Ми не претендујемо на супериорност, али је ово наша цивилизација коју смо наследили од предака. Развијаћемо односе са пријатељима, али ћемо се ослањати, пре свега, на своје потенцијале.

         Умемо да будемо пријатељи, држимо реч, никога нећемо изневерити, увек ћемо подржати у тешкој ситуацији.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари