Путин: Експлозија разнела 40 метара цевовода Северног тока-1

ИЗЈАВИО ДА ЈЕ КРАТЕР НА МЕСТУ ДИВЕРЗИЈЕ ДУБОК ТРИ МЕТРА, СА ПРЕЧНИКОМ ОД 5 М

* Владимир Путин – након што му је шеф Гаспрома пренео шта су његови сарадници видели на месту диверзије - навео да је део једног цевовода (крака) снагом детонације био савијен под 90 степени и одбачен 40 метара ка Северном току 2, који је такође оштећен

* Председник РФ уверен да ће „турски хаб“ за експорт руског гаса бити релативно брзо готов, јер је Ердоган „човек од речи“, а и да ће имати купце и бити безбеднији од балтичких гасовода јер је Русији лакше да контролише Црно море

________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин је изјавио да је Гаспрому дозвољено да испита место диверзије на магистралног гасовода Северни ток-1.

       И одмах сумирао: узрок оштећења гасовода је терористички напад.

       Према Путиновим речима, шеф Гаспрома Алексеј Милер му је пренео да су на месту експлозије пронађена два кратера дубока три а пречника пет метара.

       Цеви два крака Северног тока-1 покидана су у 40 метара и одбачене једне од других на 259 метара“.

       Путин је навео и да је део једног цевовода (крака) снагом детонације био савијен под 90 степени и одбачен 40 метара ка Северном току 2, који је такође оштећен.

       Предедник РФ је истакао да се ради о „очигледном терористичком нападу".

"Кључање Балтика" изнад

места диверзије

       Признао је да Русији „тешко да контролише ситуацију јер је се ради о посебним економским зонама Данске, Шведске, Немачке. А њима су, као и ЕУ у целини, „зачепили уста, па ћуте као да тако и треба да буде, упркос томе што им то подрива интересе у корену“.

       Руски лидер је указао: „Неки други су имали смелости да тврде да је Русија гасовод дигла у ваздух. Тешко је замислити такву глупост и да је тако нешто некоме пало на памет!“

       Упитан - да ли ће бити оних који желе да купују руски гас када се појави турски хаб -  рекао је да купаца руског гаса увек има.

       Нагласио је да је турско гасно чвориште  реалан пројекат који може да се реализује прилично брзо, напомињући да је Русији лакше да контролише Црно море, а и да јој је лакше да сарађује са Анкаром јер је Реџеп Тајип Ердоган „човек од речи“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари