Путин објавио да је први крак Северног тока-2 потпуно завршен – гас њиме може потећи већ за 10 дана

НАГЛАСИО ДА РУСИЈА НЕМА НАМЕРУ ДА ХРАНИ НИ УКРАЈИНУ НИ БИЛО КОЈУ ДРУГУ ЗЕМЉУ

* Поводом оптужби из западне војне алијансе да су руске специјалне службе учествовале у принудном спуштању авиона ирске компаније Ryanair у Минску, председник РФ кратко рекао: «Та изјава, ако тамо у њу заиста верују, сведочи да је сам НАТО у опасности!»

* Портпарол Кремља Дмитриј ПЕСКОВ изјавио да ће Путин на будући самит са Бајденом «потрошити само један дан» и да је већ усаглашено да двојица лидера прво разговарају у четири ока, а потом у присуству чланова државних делегација и својих помоћника

__________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин је објавио да је први крак магистраног гасовода Северни ток-2 завршен и да би природни гас њиме према Немачкој и још неким земаљама ЕУ могао потећи већ кроз десетак дана.

       Наступивши пред учесницима Међународног економског форума у Санкт Петербургу, нагласио је да се то догодило два и по сата пре његовог наступа.

       Посебно је нагласио да је Русија спремна да пројекте попут Северног тока-2 и даље реализује са страним партнерима.

       Открио је да ће са Џоом Бајденом  разговарати о стратешкој стабилности, разоружању, планетарној екологији, пандемији и локалним сукобима.

       Нагласио је да Москва и Вашингтон морају наћи начина да побољшају односе који су сада на изузетно ниском нивоу.

       Портпарол руског председника, Дмитриј Песков, изјавио је да Кремљ не очекује значајно побољшање односа Москве и Вашингтона након самита Путина и Бајдена.

       Навео је да ће Путин на будући самит «потрошити само један дан» и да је већ усаглашено да двојица лидера прво разговарају у четири ока, а потом у присуству чланова државних делегација и својих помоћника.

       Москва рачуна да ће други крак Северног тока-2 бити готов до краја ове године.

       Одговарајући на новинарска питања, Путин је рекао да Русија нема намеру да у транспорту гаса заобилази Украјину, али да није дужна ни да њу – или било коју другу земљу – храни:

       „Ми са Кијевом имао споразум да у наредних пет година преко територије Украјине експортујемо по 40 милијарди кубних метара гаса. Некада је тим правцем ишло и до 200 милијарди. Могућност да тако буде и данас урушила је сама Украјина. Истовремено је на све начине обарала цену гаса који је са нама уговарала, а цену за транзит у ЕУ дизала до небеса! Све је урушила својим рукама“.

            Поводом оптужби из западне војне алијансе да су руске специјалне службе учествовале у принудном спуштању авиона ирске компаније Ryanair у Минску, кратко је рекао:

       «Та изјава, ако тамо у њу заиста верују, сведочи да је сам НАТО у опасности!»
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари