Путин позвао западне земље да се опамете и да не жртвују себе зарад америчке диктатуре

НАСТУПИО НА ПЛЕНАРНОМ ЗАСЕДАЊУ ИСТОЧНОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА У ВЛАДИВОСТОКУ

* Нагласио: „Мислим да са специјалном операцијом у Украјини нећемо ништа изгубити. А наш главни добитак биће јачање суверенитета Русије. Јер, то је неизбежан резултат онога што се сада дешава, а успешно ће се развијати само суверене земље

* „Запад није у позицији да диктира своје услове Русији. Нека се опамете. Њихова намера да лимитирају цене наших енергената је чиста глупост. Русија неће извозити ништа ако то буде у супротности са њеним сопственим интересима

* Поводом изјава Жозепа Бореља да је Русија фашистичка земља коју треба војно поразизи: „Он меље језиком. Да је министар одбране неке европске земље – то што говори било би мање чудно. Верујем да би Борељ, да је живео у то време, стао на страну Франка и шпанског фашизма. Узео би оружје у руке и био би на страни Франкових пучиста. Зато данас подржава пучисте у Украјини... Ето ко је на страни фашиста!“

________________________________________________________

       РУСИЈА није изгубила и неће изгубити ништа са специјалном војном операцијом (СВО) у Украјини, рекао је председник Владимир Путин током пленарног заседања Источног економског форума (ВЕФ).

       Притом је нагласио: „Мислим да заиста нећемо ништа изгубити. А наш главни добитак је јачање суверенитета Русије. Јер, то је неизбежан резултат онога што се сада дешава“.

       Руски лидер је навео да у самој Русији поводом СВО постоји „извесна поларизација“ и додао:

       „Верујем да ће нам то само користити, јер ће све што је непотребно, пролазно и све што нас је спречавало да идемо напред, бити одбачено, добићемо замах, темпо развоја. Савремени развој може да се заснива само на суверенитету“.

       Како се и могло очекивати, Путин се посебно `обратио` водећим западним земљама:

       „Запад није у позицији да диктира своје услове Русији. Нека се опамете. Њихова намера да лимитирају цене наших енергената је чиста глупост. Ми ћемо у потпуности поштовати своје уговорне обавезе, а они који би да нам нешто наметну - данас нису у позицији да нам диктирају своју вољу!“

       Упозорио је да Русија неће извозити ништа ако то буде у супротности са њеним сопственим интересима.

       Руски лидер је на ВЕФ посебно истакао:

       „Квалитет живота људи у Европи бачен је у пећ санкција, жртвован је зарад одржавања диктатуре Сједињених Држава у светским пословима. Формално, у име фамозног евроатлантског јединства, а заправо се жртвује зарад очувања диктатуре Сједињених Држава и светског поретка чија правила стално мењају правила и стално их крше“.

       Чудним је назвао изјаве шефа европске дипломатије Жозепа Борела о потреби да се „победи Русија на бојном пољу“ и да њоме влада фашистички режим:

       „Он меље језиком. Да је министар одбране неке европске земље – то што говори било би мање чудно. Верујем да би Борељ, да је живео у то време, стао на страну Франка и шпанског фашизма. Узео би оружје у руке и био би на страни Франкових пучиста. Зато данас подржава пучисте у Украјини... Ето ко је на страни фашиста!“

       Путин је открио да ће Русија наредних година свој путнички авио-саобраћај превести на – домаће авионе. Навео је да су „Аерофлот“ и остале компаније већ поручиле 500 домаћих путничких авиона.

Путин: Ко је под згодним изговорима уништавао

Ирак и Југославију и бомбардовао Београд?

         * „Повеља УН говори о праву народа на самоопредељење. Током ''косовске кризе'' Међународни суд правде је донио одлуку према којој, ако неки део територије, дио земље жели да прогласи независност онда он није обавезан да тражи дозволу од централних власти државе. То је примењиво у случају Косова. А зашто није иста ствар у случају ДНР и ЛНР? Све је исто"

         Владимир Путин je у Владивостоку говорио и о константном кршењу међународног права наводећи као примјер рат у Ираку, бомбардовање Југославије и Београда, које нису одобриле УН, те актуелне оптужбе на рачун Москве.

       "Сада многи говоре о томе да Русија крши међународно право. Сматрам да то апсолутно не одговара стварности. Ко је започео рат у Ираку без одобрења УН? Ко је уништавао Југославију под згодним изговорима, ко је то радио? Ко је покренуо рат у срцу Европе, бомбардујући Београд? Нико се тада није сећао принципа међународног права", рекао је Путин.

       Упозорио је да сјет не сме бити заснован на диктату једне државе.

       "Представа о мултиполарности и свету је таква да он мора бити далеко праведнији и не сме бити заснован на диктату једне државе која је уобразила да је изасланик бога на Земљи, можда цак и нешто више, и своју политику базира на својој наводној изузетности", оцијенио је Путин.

       Он је нагласио да је Русија дужна да пружи помоћ како би заштитила самопроглашене Доњецку Народну Републику и Лугански Народну Републику и додао је да то ради у складу са тачком 51. Повеље УН.

       "Повеља УН говори о праву народа на самоопредељење. Током ''косовске кризе'' Међународни суд правде је донио одлуку према којој, ако неки дио територије, дио земље жели да прогласи независност онда он није обавезан да тражи дозволу од централних власти државе. То је примењиво у случају Косова. А зашто није иста ствар у случају ДНР и ЛНР? Све је исто", рекао је руски председник.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари