Путин: Пред светом је најнепредвидљивија, најопаснија и најважнија деценија од Другог светског рата

У ДИСКУСИОНОМ КЛУБУ „ВАЛДАЈ“ РЕКАО: ПРОМЕНЕ У СВЕТУ ЛИЧЕ НА ПОМЕРАЊЕ ТЕКТОНСКИХ ПЛОЧА

* „Историјски период неподељене доминације Запада у светским пословима се ближи крају. Стојимо на историјској прекретници“

* Руси и Украјинци су један народ. За Русију нема ни војног ни политичког смисла наношење нуклеарног удара по територији Украјине

* „Одесу, која је један од најлепших градова на свету, основала је Катарина Друга, а чак се ни екстремни националисти не усуђују да сруше споменик њој као оснивачу града. Одеса може бити и јабука раздора и симбол решавања сукоба, односно - симбол проналажења неког решења за све што се сада дешава“

___________________________________________________________

         НОВИ поредак у свету мора да се ослања на право и правду, рекао је председник Владимир Путин, говорећи у дискусионом клубу „Валдај“.

       Смисао садашњег историјског тренутка је у томе што се свим земљама отварају могућности за свој, оригинални пут развоја,

       Руски лидер је оно што се дешава у Украјини и друге догађаје назвао „тектонским променама у  светском поретку“:

       - Те промене у светском поретку нису кренуле након почетка нашее специјалне војне операције у Украјини, већ су трајале дуги низ година. Тај процес је личио и личи на померање тектонских плоча. Ово ће трајати можда и наредних десет година“.

       У наставку је рекао: „Историјски период неподељене доминације Запада у светским пословима се ближи крају. Стојимо на историјској прекретници. Пред нама је вероватно најопаснија, најнепредвидивија и уједно најважнија деценија од завршетка Другог светског рата“.

       Према његовим речима, тренутна светска ситуација са жељом Запада да задржи лидерску позицију прети читавим ланцем сукоба који представљају претњу целом човечанству.

       Путин је нагласио да се данас формира будући светски поредак, где је неопходно саслушати свакога и узети у обзир било коју тачку гледишта. Осим тога, важно је избећи наметање једне истине, закључио је шеф државе.

       Посебно је нагласио да за Русију нема ни војног ни политичког смисла зананошење нуклеарног удара по територији Украјине. Притом је поновио свој познати став да су Руси и Украјинци – један народ.

       Одговарајући на питање мађарског новинара којег је интересовалчо да ли Путин Одесу сматра руском или украјинском, рекао је:

       „Као што знате, Одесу је основала Катарина Друга, а чак се ни екстремни националисти не усуђују да сруше споменик њој као оснивачу града. Одеса може бити и јабука раздора и симбол решавања сукоба, односно - симбол проналажења неког решења за све што се сада дешава“.

       Путин је Одесу назвао и једним од најлепших градова на свету.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари