Путин: Русији хиперсонично оружје служи само за то да се нико не усуди да нас нападне

УКАЗАО ДА СУ АМЕРИКАНЦИ АНТИРАКЕТНИМ ШТИТОМ УГРОЗИЛИ СТРАТЕШКУ РАВНОТЕЖУ

* „Сада смо у ситуацији у којој Русија никада није била. Први пут ми никога на војном плану не сустижемо. Сада располажемо ударним офанзивним наоружањем, укључујући и интерконтинентално, какво нема нико у свету. Сада су други у ситуацији да нас сустижу“

* Русија је на седмом месту у свету по војним раходима јер су испред ње САД, Кина, Саудијска Арабија, Велика Британија, Француска и Јапан. Москва те расходе из године у годину смањује док их многе друге земље повећавају

_________________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин је открио због чега је Русија произвела хиперсонично оружје, какво нико неће имати још годинама, и за шта ће га користити.

        У интервјуу државној новинској агенцији ТАСС, рекао је да су Сједињене Државе својим `антиракетним кишобраном`  угрозиле стратешку стабилност, а да је Русија хиперсоничним оружје ту стабилност и равнотежу војних потенцијала повратила.  

        „У Вашингтону су рачунали да ће са антиракетним кишобраном створити ситуацију да онај против кога употребе нуклеарно оружје неће бити у стању да узврати. Ми смо повратили стратешку равнотежу уз помоћ хиперсоничног и другог савременог наоружања“.  

        Одговарајући на питање – а неће ли то оружје, које сада „виси на зиду“, у другом или трећем `чину` почети да пуца? – руски лидер се такође послужио поређењем са позориштем:

        „То са пуцањем у `трећем чину` важи за позориште, а у реалном животу важе други закони. Хиперсонично оружје ће `пуцати` ако буде висило само на једној сцени, на једном зиду, а ако буде и на другом – нико неће себи дозволити да га употреби. То и јесте равнотежа снага. Захваљујући њој, у свету после Другог светског рата није било великих војних конфликата“.

        Путин је посебно нагласио да његова земља нема намеру да са било киме ратује:

        „Са хиперсоничним оружјем смо напросто искључили могућност да неко други започне рат против Русије“.

        Указао је да је Русија на седмом месту у свету по војним раходима јер су испред ње САД, Кина, Саудијска Арабија, Велика Британија, Француска и Јапан. Додао је да Москва те расходе из године у годину смањује док их многе друге земље повећавају.

        „Сада смо у ситуацији у којој Русија никада није била. Први пут ми никога на војном плану не сустижемо. Сада располажемо ударним офанзивним наоружањем, укључујући и интерконтинентално, какво нема нико у свету. Сада су други у ситуацији да нас сустижу“.

        Подсетио је да је руска армија 2000-те бројала 1,3 милиона војника и официра, а да јоје сада сасвим довољно што их има тек нешто преко милион.

        И зато –како је навео – што је пре две деценије располагала са само 6 одсто савременог саоружања, а сада је тај проценат – безмало 70 одсто...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари