Путин: Запад улаже све своје напоре да Русија претрпи стратешки пораз на бојном пољу

ПРЕРДСЕДНИК РФ НАСТУПИО НА ПЛЕНАРНОЈ СЕДНИЦИ МЕЂУНАРОДНОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

* Председник РФ поновиоо да Оружане снаге Украјине током контраофанзиве трпе 10 пута више губитака од руских трупа и навео да је Кијев већ изгубио 186 тенкова и 418 оклопних возила

* Додао је да украјинска страна користи стратешке резерве у контраофанзиви, али да упркос томе није оствариле постављене циљеве ни у једној ратној зони

* Упозорио је да ће Русија употребити нуклеарно оружје уколико буде постојала претња њеном постојању или територијалном интегритету: "Нуклеарно оружје је направљено да бисмо осигурали нашу безбедност у најширем смислу те речи, као и постојање руске државе. Али, тренутно немамо потребу да га користимо. Неколонијални међународни систем престао је да постоји, док мултиполарни глобални поредак, са друге стране, јача"

* Посебно је нагласио да Русија постепено „силази са нафтно-гасне игле“, а да су истовремено приходи од нафте и гаса у земљи од јануара до маја 2023. порасли су за 9,1%. Појаснио је да је реч о буџетским приходима који се не односе на извоз нафте и гаса, што сведочи о расту реалног сектора руске привреде

* Истакао је да је инфлација у Русији нижа него у многим западним земљама јер је 2,9% и близу је историјског минимума. Незапосленост у Русији тренутно је на нивоу од 3,3%. Напоменуо је да никада у историји земље то није била тако ниска

___________________________________________________________

          ВЛАДИМИР Путин је наступио на пленарној седници Санктпетербуршког међународног економског форума, оценивши да економија његове земље не само да је издржала све ударе западних санкција, него и да опет иде узлазном путањом.

          Навео је да је у априлу 2023. бруто домаћи производ (БДП) порастао за 3,3% на годишњем нивоу, а да ММФ процењује да ће до краја године порасти за 0,7%.

          Путинова прогноза је: раст од 1,5-2 одсто на крају године.

          Открио је да је други квартал 2022. године био најтежи период за руску економију јер се све кидало и мењало, али да Русија није одустала од својих принципа економског развоја и да је одржала стабилност економије.

          Посебно је нагласио да Русија постепено „силази са нафтно-гасне игле“, а да су истовремено приходи од нафте и гаса у земљи од јануара до маја 2023. порасли су за 9,1%.

          Појаснио је да је реч о буџетским приходима који се не односе на извоз нафте и гаса, што сведочи о расту реалног сектора руске привреде.

          Истакао је да је инфлација у Русији нижа него у многим западним земљама јер је 2,9% и близу је историјског минимума. Незапосленост у Русији тренутно је на нивоу од 3,3%. Напоменуо је да никада у историји земље то није била тако ниска.

          Навео је да је 2022. 1,7 милиона Руса изашло из зоне сиромаштва, а да је стопа сиромаштва  9,8%. Додао је да су током године приходи најсиромашнијих грађана порасли за око 30%.

          Путин је током говора истакао да је одлазак транснационалних компанија из Русије постао снажан подстицај за руско пословање. Ослободиле су до 2 милиона квадратних метара малопродајног простора, а оставиле тржиште вредно 2 трилиона рубаља, које су заузели домаћи предузетници.

          Рекао је да Русија не „затвара врата” западним произвођачима који су напустили земљу због санкција - ако одлуче да се врате.

          Додао је да је у периоду од јануара до априла спољнотрговинска размена земље била позитивна за 22,6 милијарди долара. За целу 2022. суфицит по текућим плаћањима износио је 233 милијарде рубаља.

          Истовремено, Путин је пљачком и „средњим веком“ назвао конфискацијом имовине руских бизнисмена на Западу.

          Руски лидер је поновио да је Русија била принуђена да покрене специјалну операцију за заустављање рата против Донбаса који је покренуо режим у Кијеву 2014. године.

          Нагласио је да Запад улаже све своје напоре да Русија претрпи стратешки пораз на бојном пољу, али да  је Кремљ себи већ поставио одређене циљеве.

          Један од кључних задатака је - денацификација Украјине.

          Путин је такође рекао да Оружане снаге Украјине током контраофанзиве трпе 10 пута више губитака од руских трупа. Према његовим речима, Кијев је већ изгубио 186 тенкова и 418 оклопних возила.

          Навео је да Оружане снаге Украјине тренутно покушавају да пробију руске позиције на ободу Времјовске избочине, али да немају шансе за успех, као ни на другим правцима.

          Додао је да украјинска страна користи стратешке резерве у контраофанзиви, али да упркос томе није оствариле постављене циљеве ни у једној од ратној зони. И наставио:

          - Уништили смо пет америчких ПВО система "патриот" у близини Кијева, зашто бисмо рушили било коју зграду или структуру у центру Кијева? Постоји таква могућност, али ми то не радимо из више разлога, а и зато што непријатељ на првој линији фронта нема успјеха.

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари