Амерички сенатори траже законску забрану војном особљу САД да сарађује са Русијом и Кином

ТВРДЕ ДА ЖЕЛЕ ДА НА ТАЈ НАЧИН СПРЕЧЕ ДА МОСКВА И ПЕКИНГ ДОЂУ ДО АМЕРИЧКИХ ВОЈНИХ ЗНАЊА И ВЕШТИНА

Марк Кели

* Сенатор (бивши астронаут) Марк КЕЛИ: Оружане снаге САД су најбоље на свету захваљујући и свом нивоу обуке. Наши непријатељи то знају и циљају америчко војно особље и ветеране ради информација о обуци. То се мора зауставити

________________________________________________________

          ГРУПА америчких сенатора на челу са Марком Келијем иницирала је усвајање закона којим би се забранило америчком војном особљу да сарађује са Русијом и Кином.

          Навели су да „амерички противници“ могу да знања и вештине стечене током сарадње и контаката са Американцима искористе против интереса Вашингтона.

          Предложили су доношење „Закона о забрани рада са противницима“ у којем сугеришу да они који тренутно служе у Оружаним снагама САД, као и бивши војници, немају право да се запосле у руским и кинеским владиним организацијама.

          Нагласили су да су кинеске власти раније ангажовале бивше америчке војно особље да обучавају своје војнике посебним вештинама.

          „Способност појединаца да буду запослени или да буду ангажовани да обучавају противнике специјалним вештинама стеченим служењем у војсци Сједињених Држава представља значајан ризик који би страни противници могли да искористе против интереса Сједињених Држава“, наводи се у документу.

          Коментаришући предлог закона, сенатор Марк Кели, бивши астронаут, рекао је да су Оружане снаге САД „најбоље на свету“, захваљујући и свом нивоу обуке.

          „Наши непријатељи то знају и циљају америчко војно особље и ветеране ради информација о обуци. То се мора зауставити“, рекао је сенатор.

          По оцени Јурија Рогуљева, директора Фондације за америчке студије на Московском државном универзитету „Франклин Рузвелт“, појава такве иницијативе повезана је са погоршањем односа међу земљама.

          „Кина се у Вашингтону сматра главним противником, а чак ни са питањем око Тајвана није све јасно. Подносиоци нацртза закона о Русији су били шкрти на речима, јер Москва није користила америчку војску као извор војних знања, а дуго није имала никакве контакте са Американцима“.

           Претходно је републикански председнички кандидат Вивек Рамасвами рекао да су САД у рањивој позицији у областима економије и одбране. Према његовом мишљењу, могући судар земље са Русијом и Кином довешће до престанка постојања САД.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари