Америчко-кинески трговински рат постао рат за нове геополитичке позиције

ВАШИНГТОН УДАРИО И НА ИЗВОЗ КИНЕСКЕ ОДЕЋЕ И ОБУЋЕ, ПЕКИНГ – ПРВИ ПУТ НА АМЕРИЧКУ НАФТУ

* Преговори треба буду настављени током септембра, али од данас су под „Трамповим царинама“ две трећине кинеског извоза робе широке потрошње у САД. А чак 87 одсто извоза кинеске текстилне индустрије

* Председник САД самохвалисаво већ изговорио да је уништио три милиона радних места у Кини и да је присилио Пекинг да буде мекши према демонстрантима у Хонгконгу

____________________________________________________________________

        КОМЕ није било досад, одсад је вероватно јасно да је америчко-кинески трговински рат истовремено борба за ново глобално позиционирање и геополитичку надмоћ.

        САД од данас 15 одсто узимају на увоз кинеске робе вредне 112 милијарди долара, а на удару су и одећа и обућа.

        То је за Пекинг једна од болних тачака, као и чињеница да ће одсад под „Трамповим царинама“ бити две трећине кинеског извоза робе широке потрошње у САД. А чак 87 одсто извоза кинеске текстилне индустрије.

        Зато је Пекинг одмах ударио по америчком болном месту: са 5 одсто акцизе по увозу америчке сирове нафте. Први пут од почетка трговинског рата.

        Кина сада узима 5-15 одсто царине на 1.717 ставки америчког извоза укупне вредности 75 милијарди долара.

        Доналд Трамп је изнео очекивање да ће се америчко-кинески преговори наставити током септембра.

        „Разговарамо са Кином, претпостављам да састанак и даље остаје, није отказан", рекао је Трамп.

        Заоштравање трговинског рата између две највеће економије света – буде ли примењено све што је председник САД предузео против Кине – довешће до фактичког додатног опорезивања целокупног кинеског извоза у Сједињене Државе чија укупна вредност се процењује на 550 милијарди долара.

        Трамп је, иначе, самохвалисаво већ изговорио да је уништио три милиона радних места у Кини и да је присилио Пекинг да буде мекши према демонстрантима у Хонгконгу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари