Бивши заменик шефа Пентагона: Вештачка интелигенција може изазвати светски рат

РОБЕРТ ВОРК: МОРА БИТИ ИСКУЧЕЊА ИЗ УПРАВЉАЊА НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ

* Ворк је за пример узео руски систем „Периметар“ чији би вештачки разум сеизмичку активност могао `доживети` као нуклеарне ударе, упутити одговарајући „упит“ надређеном штабу, па – не добивши на време одговор – издати наредбу за лансирање инетерконтиненталних балистичких ракета са бојевим главама...

_________________________________________________________________________

        БИВШИ заменик америчког министра одбране Роберт Ворк упозорио је да нови светски рат може изазвати – вештачка интелигенција.

        Он је у тексту написаном за издање Breaking Defense оценио да укључивање вештачке интелигенције у доношење војноих одлука може бити крајње ризично. Поготово у одлучивању о нуклеарном нападу.

        Ворк не крије да је дубоко уверен да вештачки интелект не сме учествовати у контроли над нуклеарним наоружањем чиај је употреба везана „за одређене пармаетре и показатеље“.

        По Ворковом мишљењу, вештачки разум у неким ситацијама би могао „безопасне факторе представити као претњу“, а то је – „узнемиравајућа перспектива“.

        Он је за пример узео руски систем „Периметар“ чији би вештачки разум сеизмичку активност могао `доживети` као нуклеарне ударе, упутити одговарајући „упит“ надређеном штабу, па – не добивши на време одговор – издати наредбу за лансирање инетерконтиненталних балистичких ракета са бојевим главама...

        Ворк опомиње и да војно коришћење вештачке интелигенције може имати „жалосне последице“ чак и ако није директно укључена у управљање нуклеарним наоружањем. Већ само у анализу обавештајних података и функционисање система за рано упозоравање:

        „Замислите вештачку интелигенцију у командном центру кинеских стратешких снага и могућност да она – после анализе оперативних података – дође до закључка да се Сједињене Државе спремају за нуклеарни напад на Кину, па команди препоручи извођење `превентивног удара`.

        Ворк је уверен да вештачка интелигенција у војној сфери може бити од користи, али да њена примена мора бити ограничена.

        Посебно да не сме бити укључена у `нуклеарну сферу` јер може довести до „катастрофалног сценарија“


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари