Државни тужилац Бугарске покушава да од лидера покрета „Русофили“ направи шпијуна

ТЕРЕТИ ГА ЗА СКУПЉАЊЕ ПОДАТАКА О СПОЉНОЈ ПОЛИТИЦИ СОФИЈЕ ИАКО ЈЕ ОНА - НЕМА

Николај Малинов

* Бугарскa дошла до свог либералног стаљинизма. Заменик државног тужиоца Иван Гешев овако је дефинисао кривицу Николаја МАЛИНОВА: „Он је обезбеђивао деловање невладиних организација, отварао интернет-сајтове и телевизијске канале који су МОГЛИ бити коришћени за вршење политичког притиска. Његов циљ је био утицај на политички живот“

* Бугарска социјалистичка партија оптужила премијера Бојка Борисова да је земљу поделио на русофиле и русофобе и да их хушка једне против других

* Софија бившем директору Руског института за стратешка истраживања – Леониду РЕШЕТЊИКОВУ – забранила улазак у земљу у наредних десет година. Због Малинова, а он на то рекао: „То је отворени изазов не само Русији, него и православном Словенству чије је интересе Малинов изражавао. Његови „Русофили“ се нису мешали у политички живот Бугарске. У Бугарској нема шта да се шпијунира. Неке друге земље су за Русију на том плану много важније. У све су умешали и мене да својим идиотским репресивним мерама прибаве неки привид уверљивости. Међутим, ја сам већ дуже од десет година у пензији“

______________________________________________________________________

        БУГАРСКИ државни тужилац покушава да председника Националног покрета „Русофили“ -  Николаја Малинова – оптужи за „шпијунажу у корист Русије“.

        Тужилац Сотир Цацаров саопштио је да је против Малинова отворена истрага и да је он „прикупљао податке о спољној политици Бугарске“. Притом је нагласио: „Не само у корист руског друштва Двоглави орао и Руског института за стратешка истраживања“.

        Признао је да Малинов пуштен из притвора (платио кауцију од 28.000 долара), али да му је забрањено да напушта земљу.

        Сумњичење било кога да обавештајно прикупља податке о спољној политици Бугарске – више је него смешно јер је Софија толико потчињена ЕУ, САД и НАТО да и нема спољну политику.

        Још је ипак смешније и жалосније ово што је против малинова изговорио заменик бугарског тужиоца Иван Гешев:

        „Малинов је обезбеђивао деловање невладиних организација, отварао интернет-сајтове и телевизијске канале који су МОГЛИ бити коришћени за вршење политичког притиска. Његов циљ је био утицај на политички живот. И то: не јавно него тајним начинима“.

        Гешева, очито, нимало не мучи просто питање: како је преко сајтова и ТВ могуће остваривати тајни утицај.

        Бугарска Државна агенција за националну безбедност истовремено је забранила улазак у земљу бившем директроу Руског центра за стратешка истраживања Леониду Решетњикову. У наредних десет година.

Леонид Решетњиков

        На вест о оптужбама против Малинова, Решетњиков је рекао:

        „То је отворени изазов не само Русији, него и православном Словенству чије је интересе Малиног изражавао. Његови „Русофили“ се нису мешали у политички живот Бугарске. А што се `шпијунаже` тиче, у Бугарској нема шта да се шпијунира. Неке друге земље су за Русију на том плану много важније. У све су умешали мене да својим идиотским репресивним мерама прибаве неки привид уверљивости. Међутим, ја сам већ дуже од десет година у пензији“.

        На покушај режима Бојка Борисова одреговала је и опозициона Бугарска социјалистичка партија.

        Њен лидер – Корнелија Нинова – оптужила је Борисова да је ради одржавања на власти „прешао све границе“. Да ради тога удара и на слободу речи и да је Бугаре поделио на русофиле и русофобе и да их хушка једне против других.

        Посебно је упозорила: „Позивање на ближу сарадњу и односе са Русијом није никакав преступ“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари