Две нове књиге показале да су западни милијардери сметња и развоју Запада

ЈЕДНА ЈЕ О ТОМЕ КАКО МИЛИЈАРДЕРИ МАНИПУЛИШУ СВЕТОМ, А ДРУГУ ЈЕ НАПИСАО МИЛИЈАРДЕР – МАТИЈАС ДОПФНЕР

Матијас Допфнер

 

* Аутор прве је Норвежанка Хани Херланд, а сведочи, поред осталог, да је 82 одсто богатства створеног 2017. припало једном проценту светске популације. Открива и да су неки пословни титани масно зарадили на „Операцији коронавирус“: на пример, да је Бил Гејтс за само неколико месеци 2020. стекао додатних 75 милијарди, Џеф Безос 67,9, Марк Закерберг 37,8...

* Другу књигу је написао Немац Матијас Допфнер под насловом „Замка трговине: Како престати пословати са диктаторима“. Овај тренутни власник медијске империје Аксел Шпрингер (и још много тога) непрестано пише и говори. У књизи предлаже стварање две светске економије. Једну назива западном, а другу - погрешном. Тврди да на Западу постоји потпуна слобода трговине и да ће зато западна друштва цветати, без тренутне политичке коректности која се Допфнеру не свиђа. А остатак света, са својим диктаторима, а без комуникације са Западом, назадоваће, сужавати и на крају се распасти

* Гејтс је филантропски финансирао покушаје Аустралије да развије нову врсту банана, са витаминима и отпорношћу на болести. Наслов једног чланка о томе довољно говори: „Дошли су по наше банане“, са поруком – нису нам потребна таква доброчинства од особе која говори о потреби да се смањи број људи на Земљи и још агитује и за закључивање универзалног обавезујућег санитарног споразума. Хоћемо нормалне банане!

___________________________________________________________

            Аутор: Дмитриј КОСИРЕВ

            ИЗАШЛЕ су из штампе две књиге које ће нервирати многе.

            Једна је о томе како глобална елита милијардера данас манипулише човечанством.

            Другу је написао милијардер који нам објашњава какав треба да буде прави свет сутрашњице.

            Заједно праве веома добар ефекат и чине неизбежним једноставно питање: да ли ови непристојно богати људи заиста имају нешто да нам кажу или паметно ураде?

            Прва књига укључује добру и свежу статистику. Сведочи да је 82 одсто богатства створеног 2017. припало једном проценту светске популације. Открива и како су неки пословни титани добро зарадили од „Операције Коронавирус“: на пример, да је Бил Гејтс за само неколико месеци 2020. стекао додатних 75 милијарди, Џеф Безос 67,9, Марк Закерберг 37,8 и Илон Маск - 33,6 милијарди.

            Два су ауторова закључка: један је да су се данашњи милијардери, као да смо у средњем веку, претворили у својеврсну феудалну класу, ометајући развој друштава, а други је - да се понашају као марксисти.

            А марксизам је, према ауторки књиге, Норвежанки Хани Набинту Херланд, покушај друштвеног инжењеринга на глобалном нивоу.

            Другу књигу је написао Немац Матијас Допфнер под насловом „Замка трговине: Како престати пословати са диктаторима“.

            Овај тренутни власник медијске империје Аксел Шпрингер (и још много тога) непрестано пише и говори. У књизи предлаже стварање две светске економије.

            Једну назива западном, а другу - погрешном.

Корице Допфнерове књиге

            Тврди да на Западу постоји потпуна слобода трговине и да ће зато западна друштва цветати, без тренутне политичке коректности која се Допфнеру не свиђа.

            А остатак света, са својим диктаторима, а без комуникације са Западом, назадоваће, сужавати и на крају се распасти.

            Зар је то све, зар Допфнер нема ништа више да каже? Овако је на на његове поруке одреаговао амерички рецензент који се разуме у глобалну економију.

            Ништа за понудити осим већ испробане и неуспешне идеје?

            Овде ћемо додати: суштина садашњег маратона америчко-кинеских преговора је управо у томе да „развод економија” који је већ почео, како је признато у Америци, не функционише на исти начин као претходна слободна трговина. Запад губи у обе ситуације, потребно је нешто између. А мир ће, према Допфнеру, само убрзати стварање зоне без долара и формирање алтернативне светске економије која ће уништити западне извознике и створити проблеме десетинама земаља.

            Какви се закључци могу извући из обе књиге и реакција на њих?

            Пре свега, најједноставнији. Раније се сматрало друштвеном одговорношћу супербогатих да побољшавају свет. А данас знамо да ако неко има милијарде, то уопште не значи да ће човечанство отворених уста слушати идеје таквог човека о томе како сви треба да живимо. Поготово када се испостави да човек ни са милијардама нема шта да каже.

            Ако су се раније супербогати ментори и слушали и ако су их се плашили, због зазирања да тајно управљају милијардама људи, сада се ситуација мења.

            Ове промене су у великој мери убрзане последњих година – због размера манипулација свешћу, посебно када манипулације пређу, заправо, у формирање нове личности.

            Ево смешног примера са бананама.

            Бил Гејтс (понављамо, 75 милијарди је зарадио „од коронавируса“) филантропски је финансирао, између осталог, покушаје Аустралије да развије нову врсту банана, са витаминима и отпорношћу на болести. Све му је успело.

            Наслов једног чланка о томе довољно говори: „Дошли су по наше банане“, са поруком – нису нам потребна таква доброчинства од особе која говори о потреби да се смањи број људи на Земљи.

            Узгред, Гејтс агитује и за закључивање универзалног обавезујућег санитарног споразума.

            Хоћемо нормалне банане!

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари