Ердоган више не крије да жели да Турска постане нуклеарна сила

ПОСТОЈЕ ПРЕТПОСТАВКЕ ДА БИ МУ У ТОМЕ МОГАО ПОМОЋИ ПАКИСТАН КОЈИ ИМА 120-130 А-БОМБИ

* Неки имају нуклеарне бомбе – и не једну или две, а желе да их ми немамо. Ја то не прихватам. Нуклеарно оружје имају све развијене земље. А нама се говори: не крећите на ту страну! Поред нас је Израел. Има ли он нуклеарно орућжје? Има. А он нам прети“

* Турски лидер испричао да му је председник једне земље (вероватно Пакистана) рекао: „Имамо 7500 атомских бомби, а Русија и САД их имају 12500-15000. Додао је да су и они спремни да дођу до таквог броја атомских бомби. Ето о чему размишљају други. А Анкару упозоравају да је недопустиво правити атомско оружје“

___________________________________________________________________

        РЕЏЕП Ердоган назвао је неправедним то што његова земља нема нуклеарно оружје јер га безмало све развијене земље већ имају.

        Наступивши у једном од турских провинцијских ценатара, Ердоган је нагласио да сматра неприхватљивим  то што друге земље већ имају ракете са нуклеарним бојевим главама, а Турска нема право ни да на томе ради.

        Притом је открио да га посебно забрињава Израел:

        „Неки имају нуклеарне бомбе – и не једну или две, а желе да их ми немамо. Ја то не прихватам. Нуклеарно оружје имају све развијене земље. А нама се говори: не крећите на ту страну! Поред нас је Израел. Има ли он нуклеарно орућжје? Има. А он нам прети“.

        Ердоган је открио да му је за време посете једној земљи домаћин признао да она планира повећавање свог нуклеарног арсенала. Није открио његово име, али је прецизирао да он више није шеф своје државе и наставио:

        „Рекао ми је да његова земља има 7500 атомских бомби, а да их Русија и САД имају 12500-15000. Додао је да су и они спремни да дођу до таквог броја атомских бомби. Ето о чему размишљају други. А Анкару упозоравају да је недопустиво правити атомско оружје“.

        Тешко је, према наведеним Ердогановим речима, схватити о којој земљи-домаћину говори јер само Француска има 300 нуклеарних бомби, Кина 270, а сви остали осетно мање.

        Можда је намерно изнео нереалне бројке, али је чињеница да је пре годину дана посетио пакистан који је такође у „нуклеарном клубу“. У то време је на његовом челу био Мамнун Хусеин, а потом је убрзо поднео оставку.

        Међутим, војни експерти процењују да Пакисан има само 120-130 нуклеарних бомби.

        Нуклеарно оружје на територији Турске већ постоји. У њеној војној бази Инџирлик, али припада Американцима.

        Московски војни експерт Јуриј Мавашев сматра да Ердоган засад помињањем нуклеарних амбиција више жели да подигне престиж своје земље у свету и у НАТО јер Турска нема ни научну ни технолошку базу за његову производњу.

        Теоретски, Анкари би нуклеарне технологије могао уступити Пакистан, али је би то вероватно угрозило положај Турске у НАТО.

        Постоје, међутим, процене да је Турска „већ кренула ка атомском оружју“ и да градњу своје прве атомске централе „Акују“, коју граде Руси, увелико користи за припрему сопствених стручњака.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари