Foreign Policy: Прети побуна широм планете против глобалног капитализма и његове елите

АНКЕТА У 28 ЗЕМАЉА ПОКАЗАЛА ДА ЈЕ САВРЕМЕНИМ КАПИТАЛИЗМОМ ЗАДОВОЉНО САМО 20 ОДСТО

* Утицајни амерички лист упозорава: „Формирало се буре барута са фитиљом разочарења које може експлодирати са непредвидљивим последицама. Глас народа тражи истинске системске реформе. Ако их не буде, сасвим је могућ антиелитни бунт који ће све почистити“

______________________________________________________________________

        ПОЗНАТИ и утицајни амерички лист Foreign Policy – у тексту о Светском економском форуму у Давосу – објавио је да политичке и бизнис-елите света може „почистити антиелитни бунт“.

        Упозорио је да ће се то догодити ако радницима и онима који живе од плата врло брзо не буду обезбеђени „економско благостање“ и приступ „основним добрима“.

        Foreign Policy за све одређује чак и временски оквир:

        „Политичке и пословне елите, које у Давосу мозгају о светским проблемима, мораће, можда већ и током ове године, да се позабаве одбојношћу коју многи у свету имају према владајућем (капиталистичком) поретку. Чују се и позиви да се фундаментално реформише систем светског политичког и економског управљања“.

        Амерички лист наводи и резултате истраживања Edelman Trust Barometer у 28 земаља које се бавило „народним поверењем према институцијама власти“.

        То истраживање је показало да је савременим капитализмом задовољно само 20 одсто становништва, а да 73 одсто жели фундаменталне реформе.

        Такође: да је становништво света забринуто због нарастајуће неравноправности и све неизвесније „економске будућности“.

        Масовно неповерење према власти најдиректније је повезано са тиме што „сав кајмак просперитета завршава у рукама танког слоја елите“.

        Планетом се шири и увереност да међународна трговина води укидању раних места и `стагнирању зарада`.

        Foreign Policy упозорава: „Све је то довело до Велике кризе поверења. Формирало се буре барута са фитиљом разочарења које може експлодирати са непредвидљивим последицама. Глас народа тражи истинске системске реформе. Ако их не буде, сасвим је могућ антиелитни бунт који ће све почистити“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари