Грушко: Ако НАТО крене на застрашивање Русије, одговорићемо - контразастрашивањем

ПРЕГОВОРИ НАТО-РУСИЈА У БРИСЕЛУ ТРАЈАЛИ ЧЕТИРИ САТА И НИСУ ДОНЕЛИ НИШТА ОПИПЉИВО

* Шеф руске делегације Александар ГРУШКО: „Сарадња није потребна НАТО јер је његова стожерна политика усмерена на обуздавање Руске Федерације. Међутим, Русија ће на све акције НАТО-а одговарати тако да ће то бити – одраз у огледалу. Ако НАТО пређе на политику обуздавања, са наше стране ће уследити политика контраобуздавања

* Грушко је додатно открио: „Предложили смо обострано повлачење трупа на одређену дубину дуж целе линије додира НАТО и Руске Федерације. Међутим, да би то дошло у обзир, Алијанса прво мора да укине своју политику отворених врата... Деескалација ситуације у Украјини је могућа ако Кијев буде приморан да се придржава Минских споразума. НАТО мора да прекине сваку војну помоћ Украјини. Све земље његове чланице морају да престану да Кијев снабдевају оружјем, такође - да опозову инспекторе, инструкторе, официре и војнике

* Генерални секретар НАТО Јенс СОЛТЕНБЕРГ: Између Русије и НАТО постоје несугласице које није лако превазићи али је било важно започети дијалог. "Отворена врата" остају јер је ширење НАТО - ширење слободе и демократије

________________________________________________________

       РУСКУ делегацију на преговорима са НАТО предводио је заменик министра иностраних послова Александар Грушко, а западну – Јенс Столтенберг.

       Преговори су – у седишту алијансе у Бриселу - трајали дуже од четири сата.

       Грушко је по њиховом завршетку изјавио да су били „директни, искрени, па и дубоки“, али да нису отклоњена „неслагања по фундаменталним питањима“:

       „Сарадња није потребна НАТО јер је његова стожерна политика усмерена на обуздавање Руске Федерације. Међутим, Русија ће на све акције НАТО-а одговарати тако да ће то бити – одраз у огледалу, укључујући и покушаје застрашивања“.

Сасвим лево је Венди Шерман, шеф америчке делегације, а сасвим

десно -генерал Александар Фомин, седна рука Сергеја Шојгуа

       Објаснио је и шта званична Москва под тим подразумева:

       „Ако НАТО пређе на политику обуздавања, са наше стране ће уследити политика контраобуздавања. Ако дође до застрашивања, одговорићемо контразастрашивањем. Ако се суочимо да њиховом потрагом за рањивим тачкама у систему одбране Руске Федерације, одговорићемо - потрагом за рањивостима на страни НАТО“.

       Грушко је овоме додао: „То није наш избор, али неће бити другог начина ако не успемо да преокренемо садашњи веома опасан ток догађаја. Ми смо предложили мере за деескалацију између Русије и Алијансе. Укључујући – повлачење трупа на одређену дубину дуж целе линије додира НАТО и Руске Федерације. Међутим, да би то дошло у обзир, Алијанса прво мора да укине своју политику отворених врата и да да гаранције о неширењу на исток. У супротном, ако се проширење настави, Русија би морала да повуче своје трупе иза Урала“.

       Шеф руске делегације је нагласио да његова земља неће одустати од противљења ширењу НАТО на исток и додатно објаснио зашто:

       „На Западу су обуздавање Русије поставили као приоритет своје политике и војног развоја НАТО. За то се издвајају колосални ресурси, не крије се да је то главна сврха алијансе, а управо та чињеница деструктивно делује на покушаје изградње заједничке европске безбедности на другим принципима. Зато смо предочили читав низ војно-техничких мера које ћемо применити ако осетимо реалну опасност по безбедност. А већ је осећамо јер се наша територија сматра објектом за ударна оружја НАТО“.

       Грушко је врхушки НАТО посебно предочио:

       „Деескалација ситуације у Украјини је могућа ако Кијев буде приморан да се придржава Минских споразума. То мора бити пуна и безусловна примена Минских споразума, који су део међународног права. Ако се споразуми из Минска спроведу, неће бити претње ни безбедности Украјине ни њеном територијалном интегритету“.

       Још је додао: „НАТО мора да прекине сваку војну помоћ Украјини. Све земље његове чланице морају да престану да Кијев снабдевају оружјем, такође - да опозову инспекторе, инструкторе, официре и војнике, што је, у ствари, предвиђено релевантним одредбама Минских споразума.

       Закључио: „И данас смо затражили правне гаранције, посебно за неширење НАТО на исток. То је апсолутни је императив, другим речима – одустајање од политие отворених врата. Упозорили смо да је даље ширење алијансе ризик који ће бити већи од свакод добитка од даљег ширења које ће само даље на исток померати линије поделе. “, рекао је Грушко.

       Столтенберг је састанак назвао „тешком, али важном дискусијом“. Навео је да се разговарале о ситуацији у Украјини и „безбедносним питањима у Европи“.

       Оценио је да између Русије и НАТО постоје несугласице које „није лако превазићи али је било важно започети дијалог“. Нагласио је да "отворена врата" остају јер је ширење НАТО - ширење слободе и демократије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари