Олбрајт на челу Одбора Пентагона за одбрамбену политику

ТАЈ ОДБОР ВОЈНОМ ВРХУ АМЕРИКЕ ТРЕБА ДА ДАЈЕ НЕЗАВИСНЕ САВЕТЕ И МИШЉЕЊА

Крвожедност и србофобија

са минђушама

* После пораза на изборима 2020. године, Доналд Трамп је избацио из одбора неке дугогодишње стручњаке за спољну политику и националну безбедност, укључујући Олбрајтову, бившег државног секретара Хенрија Кисинџера и друге

* На промоцију у Прагу њене друге књиге „Прашка зима” дошли су просрпски оријентисани Чеси, који су је назвали ратним злочинцем, а она је, покушавајући да их отера, изговорила већ чувене речи: „Одвратни Срби”

_______________________________________________________

       БИВША америчка државна секретарка, 84. годишња Мадлен Олбрајт, положила је заклетву као нова председница америчког Одбора за одбрамбену политику, саопштио је Пентагон, а преноси Си-Ен-Ен.

       Олбрајтова долази на нову функцију скоро тачно годину дана након што је Трампова администрација уклонила њу и друге стручњаке за националну безбедност из саветодавног комитета.

       Мадлен Олбрајт је прва председница одбора откако је министар одбране Лојд Остин ове године покренуо ревизију саветодавних комитета Пентагона.

       „Под вођством министра Остина, Министарство се прилагођава променљивој природи ратовања и ради на томе да остане испред свих потенцијалних противника”, наводи се у саопштењу Олбрајтове.

       Почетком фебруара, Остин је разрешио више стотина чланова 42 одбора и комитета, укључујући, како наводи Си-Ен-Ен, и контроверзне чланове који су именовани током Трампове администрације.

       После пораза на изборима 2020. године, Трамп је избацио из одбора неке дугогодишње стручњаке за спољну политику и националну безбедност, укључујући Олбрајтову, бившег државног секретара Хенрија Кисинџера и друге.

       За сада, Олбрајтова је једини члан Одбора за политику одбране, наводи се на веб-страници америчког Министарства одбране.

       Одбор за одбрамбену политику је спољна саветодавна група бивших високих званичника за националну безбедност који „пружају министру одбране и заменику министра одбране независне савете и мишљења у вези с питањима одбрамбене политике као одговор на специфичне задатке министра одбране и заменика министра”, наводи се на сајту.

       Олбрајтова је пре годину дана дошла у жижу јавности поводом спекулација да би Клинтонова шефица Стејт департмента, једaн од главних заговорника НАТО бомбардовања Србије 1999. године, могла да буде посредник у разговорима Београда и Приштине.

       Ћерка чехословачког дипломате Јосефа Корбела у краљевој, али и Титовој Југославији, којој су Албанци већ за живота подигли споменик у знак захвалности што им је помогла у прављењу „државе”, у Спољнополитичком одбору америчког Конгреса је понудила идеје како би нова администрација Џозефа Бајдена требало да приступи решавању проблема на западном Балкану.

       „Морамо да наставимо да радимо заједно. Веома сам поносна на оно што се догодило на Косову и још има посла, као и у многим демократским друштвима” поручила је 2020. Олбрајтова, која је била један од најгласнијих заговорника „томахавк дипломатије” на Балкану.

       Шест година после бомбардовања, на промоцији њене књиге „Мадам секретар“, кад је упитана да ли би 1999. поступила другачије, хладно је рекла да је поносна на многе своје потезе, али да би „заузела много тврђи став према Милошевићу”.

       Олбрајтова je остала упамћена и по инциденту у чешкој престоници 2012. године.       На промоцију њене друге књиге „Прашка зима” дошли су просрпски оријентисани Чеси, који су је назвали ратним злочинцем, а она је, покушавајући да их отера, изговорила већ чувене речи: „Одвратни Срби”.

       https://www.politika.rs/scc/clanak/492641/Zagovornica-tomahavk-diplomati...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари