Паника: Дугови у свету достигли 250 трилиона долара, два пута су већи од „глобалног БДП“

НОВА СВЕТСКА ЕКОНОМСКА КРИЗА МОЖЕ ПОТОПИТИ ДО 40 НАЈВЕЋИХ КОРПОРАЦИЈА

* Нова шефица ММФ Кристалина ГЕОРГИЕВА: "Раст светске економије практично се зауставио! До краја ове године ће се светски БДП смањити за 0,8 одсто, а то је губитак од 700 милијарди долара. Последица ће бити снижавање темпа економског раста у 90 одсто земаља света, што ће бити најгори резултат за последњих десет година“

* Упозорила да је једини начин да светска економија оздрави: да САД прекину трговински рат са Кином и да свет добије савремени глобални систем размене робе и услуга „на бази IT-технологија“

_____________________________________________________________________________

        ПАНИКОМ одишу последње изјаве званичника водећих међународних валутно-финансијских  институција. Нимало изненађујуће.

        Светска банка је оборила сопствену прогнозу раста трговине у свету за 2019-ту – са 26,6 на 1,5 одсто.

        Нова шефица ММФ Кристалина Георгиева отишла је још даље и фактички најавила економску кризу гору од оне из 2008-ме:

        „Раст светске економије практично се зауставио! До краја ове године ће се светски БДП смањити за 0,8 одсто, а то је губитак од 700 милијарди долара. Последица ће бити снижавање темпа економског раста у 90 одсто земаља света, што ће бити најгори резултат за последњих десет година“.

        Прогноза САД коригована је већ наниже – са 2,5 на 2,3 одсто. У Еврозони – са 1,2 на 1,1 одсто, а у Кини – са 6,2 на 6,1 одсто, што ће бити минимум након 1999-те.

        Георгиева је упозорила да је једини начин да светска економија оздрави: да САД прекину трговински рат са Кином и да свет добије савремени глобални систем размене робе и услуга „на бази IT-технологија“.

        Ово је апел америчким и кинеским преговарачима који су 10. октовбра започели „нову (13-ту) рунду“ у Вашингтону.

        САД су пре неки дана увеле санкције против 28 кинеских организација због „кршења права Ујгура“ (муслимана који живе на северозападу Кине).

        Пекинг је оптужио Вашингтон да се меша у њене унутрашње ствари и одговорио – забраном преноса утакмица америчке професионалне кошаркашке либе (NBA) чији су званичници подржали демонстрације у Хонгконгу.       

        Ово ће NBA оставити без милијарду и по долара.

        Преговоре ће отежати и то што су САД увеле санкције и против највеће кинеске бродарске компаније Cosco — због куповине и превоза иранске нафте.

        Неки експерти сматрају да нема места паници јер ће после пада уследити нови економски раст.

        Скептици упозоравају да ће се догодити „оштар пад за којим ће уследити дужа системска криза“.

        ММФ сматра да је вероватније ово друго јер су укупни дугови у свету достигли 250 трилиона долара, а та сума је два пута већа од „глобалног БДП“.

        Георгијева је упозорила да су посебно опасни дугови великих корпорација у којима снижавање економског раста у свету може повећати дугове до 19 трилиона долара, што би било равно – 40 одсто укупних дугова осам водећих светских економија.

        Другим речима: ризик банкротства прети безмало половини најкрупнијег бизниса у свету.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари