После четири референдума почиње фаза исцрпљивања Украјине

МОСКВА ПОВОДОМ ДОНБАСА И ЗАПОРОШКЕ И ХЕРСОНСКЕ ОБЛАСТИ ВИШЕ НИ СА КИМ НЕЋЕ ПРЕГОВАРАТИ    

* Не знам шта је био главни разлог за промену стратегије: или жеља да се максимизира трошак овог сукоба за Запад, како у смислу трошења оружја и опреме, тако и у смислу несташице ресурса, или схватање да је очување Украјине, чак и као разоружаног и неутрализованог „тампона”, неприхватљиво

__________________________________________________________

         Аутор: Владислав ИСАЕВ

         МОСКВА са четири референдума на истоку и југоистоку Украјине затвара битну могућност за своје противнике – територије које ће постати део Русије више не могу бити предмет преговарања и ценкања.

       Ово значи да специјална операција прелази у други формат – да ће трајати до исцрпљивања Украјине.

       На то посредно потврђују и руски удари на украјинску инфраструктуру. Донедавно се њено уништавање сматрало несврсисходним и зато што би Русија, кад се све заврши, морала да обнови уништено.

       Међутим, сада су ти резони гурнути у неизвесну будућност.

       Не знам шта је био главни разлог за промену стратегије: или жеља да се максимизира трошак овог сукоба за Запад, како у смислу трошења оружја и опреме, тако и у смислу несташице ресурса, или схватање да је очување Украјине, чак и као разоружаног и неутрализованог „тампона”, неприхватљиво.

       Данас, када је Украјина скоро потпуно исцрпила своје могуће потезе са четири таласа мобилизације, пустошењем арсенала НАТО земаља, нагомилавањем дугова и достизањем границе у употреби неконвенционалних метода ратовања, Москва је показала само део адута које и даље држи у рукаву.

       Москва може, поред осталог, убацити у игру: мобилизациони ресурс, који превазилази целокупну мушку популацију Украјине, ударе тешким бомбама, разарање кључне инфраструктуре противника...

       А то ће имати највећи утицај на Украјинце који се надају успешном исходу специјалне операције.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари