Са Косова се Исламској држави прикључило највише мушкараца, а из БиХ – највише жена и деце

ПОДАЦИ ДО КОЈИХ ЈЕ ДОШАО „СЕНТИНЕЛ“ – ЛИСТ НАМЕЊЕН КАДЕТИМА ВЕСТ ПОИНТА

Кадар из једног кампа Исламске државе на Косову

* Лист тврди да је Западни Балкан дао (сразмерно) највише терориста, а да је тренутно у Сирији и Ираку најбројнији "босанскохерцеговачки контингент“, а да је за последњих седам година 260 оних који су са западног Балкана путовали у Сирију и Ирак убијено у оружаним сукобима, или (неколико случајева) умрло природним путем

* То је готово четвртину `изворног контингента` од 1.070 особа. Око 460 осталих вратило се у своје државе или ранија пребивалишта

* Амерички стручњак за спољну и безбедносну политику САД Адријан ШТУНИ: У наредним годинама следе нови проблеми који би могли бити још и већи. Проблем су и деца калифата, рођена у Сирији и Ираку или су одрасла у том опасном окружењу, али и она која су индоктринисана на Западном Балкану. Ниједна од земаља Балкана, поготово БиХ, није ни покушала да реши овај проблем

_______________________________________________________________________

        СА КОСОВА је у редове Исламске државе отишло највише мушкараца са западног Балкана - 256, а из БиХ највише жена (61) и деце (81), наводи лист "Сентинел", при Центру за борбу против тероризма, намењен кадетима америчке војне академије Вест Поинт.

        Тренутно је "босанскохерцеговачки контингент" најбројнији у Сирији и Ираку, будући да се у међувремену већи део радикалних исламиста вратио на подручје Косова и Црне Горе.

        У последњих седам година, 260 оних који су са западног Балкана путовали у Сирију и Ирак убијено је у оружаним сукобима, или су, у неколико случајева, умрли природним путем.

        То представља готово четвртину изворног контингента од 1.070 особа. Око 460 осталих вратило се у своје државе или ранија пребивалишта. Већина се вратила до 2015. године.

        Угледни амерички стручњак за спољну и безбедносну политику САД Адријан Штуни упозорава да су страни борци само најочитија манифестација ширег феномена религиозне милитантности на западном Балкану, чија се величина и претња не могу лако измерити.

        Бројне противтерористичке операције које су довеле до стотина хапшења откриле су добро интегрисану мрежу радикализације, обуке и мобилизације око селефијских енклава, "неслужбених" џамија и разних добротворних организација и удружења. Њима управљају локални фундаменталистички клерици и верски фанатици.

        Штуни наводи да је прилично тајан податак колико људи подржава фундаменталистичку идеологију исламиста и колико их се преко разних мрежа подршке вратило тероризму у земљама окружења.

        Он упозорава да у наредним годинама следе нови проблеми који би могли бити још и већи.

        Проблем су "деца калифата", рођена у Сирији и Ираку или су одрасла у том опасном окружењу, али и она која су индоктринисана на Западном Балкану.

        Штуни упозорава да се ниједна од земаља Балкана, поготово БиХ, није суочила и покушала да реши овај проблем.

        Повратак исламиста из Сирије представљаће највеће безбедносно искушење на Западном Балкану.

        Позивајући се на бројне домаће и стране изворе, амерички стручњак процењује да је на подручју под некадашњим надзором Исламске државе остало око 500 особа са подручја западног Балкана од чега две трећине чине жене и деца.

        Он наводи податке према којима је од 2012. око 1.070 држављана из Косова, БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније, Србије и Црне Горе путовало у Сирију и Ирак, примарно се придруживши Исламској држави, а у мањем броју и Ал Каиди и другим исламистичким опрганизацијама.

        „У односу на друга подручја и земље света, Западни Балкан је дао највише исламских терориста", наводи Штуни за "Сентинел".

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари