Салвини украјински `евромајдан` назвао псеудореволуцијом плаћеном извана

ИТАЛИЈАНСКИ ВИЦЕ-ПРЕМИЈЕР ОЦЕНИО ДА СЕ КРИМ ВРАТИО У РУСИЈУ НА УБЕДЉИВОМ РЕФЕРЕНДУМУ

         ИТАЛИЈАНСКИ вице-премијер Матео Салвини изјавио је да је украјински „евромајдан“ 2014-те био псеудореволуција плаћена извана.

         Ову `голу истину` изрекао је у интервјуу The Washington Post. А није устручавао ни да оде и даље:

         „Упоредите евромајдан – ту лажну револуцију у Украјини – са референдфумом на криму. На Криму је одржан референдум референдум на коме је 90 одсто свих који су гласали било за припајање полуострва Русији, а псеудо револуцију су спонзорисале неке земље.“

          Салвини је указао да у свету постоје одређене руске историјске зоне – са руском културом и традицијама. Нагласио је да крим сматра једном од тих зона.

         Други човек владе Италије пре овог интервјуа саопштио је да ће Рим до краја 2018-те у Бриселу званично отворити питање укидања санкција које је ЕУ увела Русији.

         У Кијеву су на ово, очекивано, одмах одреаговали.

         Италијански амбасадор у Украјини одмах је био позван у Министарство спољних послова којим руководи Павел Климкин који је морао да одслуша оповргавање Салвинијеве тврдње да је „евромајдан“ био псеудореволуција финансирана од других држава.

         Без икаквих доказа који би то потврдили.

         Врх украјинске дипломатије одмах потом је објавио саопштење у којем Салвинија оптужило да доводи у питање суверенитет и територијалну целовитост Украјине“.

         Још је навео: „Изражавамо наду да ће влада Италије осудити руску агресију против Украјине, а такође – окупацију Крима и Донбаса“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари