У Њујорку заражен сваки хиљадити - епидемија пет пута бржа него у остатку САД

ВИРУС СЕ ШИРИ БРЖЕ НЕГО У ИТАЛИЈИ И ИРАНУ – БОЛНИЦАМА НАРЕЂЕНО ДА ЗА 50 ОДСТО ПОВЕЋАЈУ БРОЈ КРЕВЕТА

* Главни хирург САД  Џером АДАМС: «Желим да Америка зна да ће током ове недеље све постати лоше. Неки у Њујорку и даље посећују  Национални мол, а неки су на плажама Калифорније. Не желимо да други амерички градови иду путем Њујорка који је постао центар епидемије у нашој земљи»

* Засад нема ограничења кретања становника на територији града, али се свима саветује да остану код куће. Градоначелник Бил де Блазио затворио је школе у Њујорку 15. марта - тек после доста притисака, а сада је изјавио да не треба очекивати да се ђаци и студенти врате у учионице пре 20. априла.  Организована је онлајн настава

_____________________________________________________________________

        ГРАД Њујорк је нови епицентар заразе корона вирусом, јер је ту регистрована трећина позитивних у САД, а вирус се шири пет пута брже него у другим деловима земље.

        Брже него у Италији и Ирану.

        Један од хиљаду становника шире територије града већ је заражен, изјавила је координаторка Радне групе за борбу против корона вируса, др Дебора Биркс.

        Густина становника један је од највећих проблема града у овом тренутку, пише The New York Times, додајући да је у Њујорку већ сада проценат заражених већи него у Италији.

        Разлог је градски превоз и гужве у њему, изузетно посјећени јавни паркови и зграде које изгледају као кошнице. Гувернер државе Њујорк Ендру Куомо наредио је болницама да сместа увећају капацитете за пријем заражених за 50 одсто.

        Само у понедељак пријављено је нових 5.000 случајева, што је број заражених подигло на 21.689 у ширем рејону, док их је у самом граду 13.119.

        Од Ковида-19 у граду је до синоћ преминуло 125 људи.

         Главни хирург САД Џером Адамс упозорио је критикујући сународнике који не поштују препоруке да остану у кућама и становима:

        «Желим да Америка зна да ће током ове недеље све постати лоше. Неки у Њујорку и даље посећују   Национални мол, а неки су на плажама Калифорније. Не желимо да други амерички градови иду путем Њујорка који је постао центар епидемије у нашој земљи».

        Предсједник САД наредио је слање великог контингента средстава за заштиту од корона вируса (маски, рукавица, дезинфекционих средстава) и најавио да ће научне лабораторије у Њујорку убрзано радити на тражењу решења.

        Он је исказао оптимизам у погледу ефикасности комбинације лека за маларију и антибиотика, која се показала успешном на другим мјестима у свету.

        Градоначелник Бил де Блазио затворио је школе у Њујорку 15. марта - тек после доста притисака, а сада је изјавио да не треба очекивати да се ђаци и студенти врате у учионице пре 20. априла. Организована је онлајн настава.

        Засад нема ограничења кретања становника на територији града, али се свима саветује да остану код куће.

        Ресторани и барови не примају госте, већ само достављају храну.

        У Сједињеним Државама је досад регистровано преко 33.000 инфицираних. Број умрлих зауставио се на 400.

        (РТС – Факти)       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари