Вашингтон пола године ћути поводом иницијативе Русије да се искључи и случајни нуклеарни рат

БОЛТОН У МАЈАМИЈУ ПРОГЛАСИО: „ДОКТРИНА МОНРО ЈЕ ЖИВА И ЗДРАВА“

* У октобру 2018-те Русија Американцима предложила да се издоговарају и предвиде „све мере неопходне за осујећивање унапред како намерне, тако и случајне употребе нуклеарног оружја“

* Џон БОЛТОН ветеранима покушаја збацивања Фидела Кастра 1961-ве: Морамо одбацити снаге комунизмна и социјализма у нашој (западној) хемисфери. Судбине наших народа неће одређивати друге силе. Наше судбине биће у рукама људи који Западну хемисферу сматрају својом кућом

_________________________________________________________________________

         МОСКВА је предлагала Сједињеним Државама потписивање споразума о недопуштању нуклеарног рата – објавио је руски дневни лист „Комерсант“.

         Позвавши се на „сопствене изворе“, исти лист је навео да је „одговарајући документ“ Вашингтону био достављен у октобру 2018-те.

         Са указивањем да у нуклеарном рату не може бити победника и да зато треба учинити све што је могуће да до њега никада не дође.

         „Комерсант“ тврди да је Русија тим документом Американцима предлагала да се издоговарају и предвиде „све мере неопходне за осујећивање унапред како намерне, тако и случајне употребе нуклеарног оружја.

         Међутим, руски државни врх узалуд чека одговор Вашингтона на ову иницијативу.

         Већ пола године.

         Није ни чудо. У Вашингтону јача струја која верује да САД могу створити противракетни штит који ће им омогућити да започну и нуклеарни рат против Русије и(ли) Кине и да у њему – победе.

         Сједињене Државе видљиво настоје да поврате своју глобалну доминацију. И да, поред осталог, покушају да избаце Русију из Венецуеле.

         Зато је Џои Болтон – помоћник Доналда Трампа за националну безбедност  - објавио да ће САД фактички вратити на сцену „доктрину Монроа“.

         У говору који је одржао у Мајамију, пред ветеранима покушаја свргавања Филедла катра 1961-ве, рекао је и ово:

         „Овај невероватни регион мора бити слободан од унутрашњег деспотизма и спољне доминације. Морамо одбацити снаге комунизмна и социјализма у нашој (западној) хемисфери. Судбине наших народа неће одређивати друге силе. Наше судбине биће у рукама људи који Западну хемисферу сматрају својом кућом. Данас са поносом објављујемо – да сви чују – да је Доктрина Монро жива и здрава“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари