Делегација Русије запретила да ће напустити Форум за безбедносну сарадњу

ГАВРИЛОВ: УЧИНИЋЕМО ТО АКО УКРАЈИНА НЕ ПРЕСТАНЕ ДА ЛАЖЕ О КОНЦЕНТРИСАЊУ НАШЕ ВОЈСК

       КОНСТАНТИН Гаврилов, шеф руске делегације при ОЕБС-овом Форуму за безбедносну сарадњу (ФСЦ), запретио је да ће га напустити ако се украјинска настави са „лажном реториком“.

       „Грубе изјаве о наводној концентрацији руских оружаних снага у пограничним областима <...> користе представници Украјине као параван за војну активност која већ седам година траје у Донбас са учешћем до 60 хиљада украјинских војника “, рекао је он говорећи на пленарној седници.

       Гаврилов је нагласио да су се руске трупе након завршетка контролних провера вратиле на места сталног распоређивања. И поново упозорио:

       „Ако се украјинска делегација и даље буде придржавала лажне, неодговорне реторике, њени западни спонзори наших јужних суседа  даље ће слушати њихове инсинуације без учешћа руске делегације“.

       Нагласио је да се Москва залаже за мирно решавање унутрашњег украјинског сукоба - у директном дијалогу Кијева са Доњецком и Луганском на бази стриктног поштовања споразума из Минска. И додао:

       Форум за безбедносну сарадњу основан је 1992. године одлуком самита КЕБС-а у Хелсинкију.

       То независно тело ОЕБС-а овлашћено је да расправља о питањима војне безбедности и стабилности и да о њима доноси политички обавезујуће одлуке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари