Европском суду за људска права стигла жалба „Русија против Украјине“

ФОРМАЛНИ ПОДНОСИЛАЦ ЈЕ – ДРЖАВНО ТУЖИЛАШТВО РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Овако је било на кијевском Мајдану

у фебруару 2014-те

* Подељена је на неколико сегмената: одговорност украјинских власти за смрт цивила, незаконито затварање и злостављање људи, укључујући и оне у време евромајдана и у Дому Синдикати у Одеси 2. маја 2014. године, као и на Донбасу током такозване антитерористичке операције

* У жалби се посебно наглашава да је Украјина у потпуности одговорна за пад малезијског Боинга изнад Донбаса у августу 2014. године и смрт 298 путника и чланова посаде, пошто није затворила свој ваздушни простор

* У Кијеву су већ изразили наду да ће жалба Русије бити одбијена. Високи функционер парламента РФ Константин Косачов оценио је, међутим, да ће жалба „коначно отрезнити и украјински врх и његове западне покровитеље“

_______________________________________________________

       РУСИЈА је поднела прву у својој историји државну жалбу Европском суду за људска права у којој је оптужила Украјину за кршење Конвенције Савета Европе за заштиту људских права и основних слобода.

       Жалба носи наслов који све говори - „Русија против Украјине“ , а њен формални подносилац је Државно тужилаштво РФ.

       Жалба се односи на догађаје који су уследили након „насилне промене власти у Украјини у фебруару 2014. године“.

       Подељена је на неколико сегмената: одговорност украјинских власти за смрт цивила, незаконито затварање и злостављање људи, укључујући и оне у време евромајдана и у Дому Синдикати у Одеси 2. маја 2014. године, као и на Донбасу током такозване антитерористичке операције.

       Жалба има за циљ да и натера украјинске власти да престану са систематским и системским кршењем људских права и да Кијев буде обавезан да спроведе потребне истраге и одмах приведе починиоце правди. 

       У жалби се посебно наглашава да је Украјина „у потпуности одговорна за пад малезијског Боинга изнад Донбаса у августу 2014. године и смрт 298 путника и чланова посаде, пошто није затворила свој ваздушни простор.

       У жалби се указује и да Украјина поводом те авио-катастрофе није спровела независну и ефикасну истрагу.

Украјински неонацисти

у центру Кијева

       Такође: да Кијев износи измишљене доказе ради пребацивања своје кривице за пад авиона на Русију.

       У Холандији је у току судски процес поводом трагедије малезијског авиона.

        Претходних дана је истражитељ саслушао стручњаке руског концерна Алмаз-Антеј, као и представника холандског ваздухопловног центра и белгијске Краљевске војне академије.

       Окружни суд у Хагу је објавио да никада није добио тражене сателитске снимке из САД са места несреће МХ17.

       У Кијеву су већ изразили наду да ће жалба Русије бити одбијена.

       Високи функционер парламента РФ Константин Косачов оценио је, међутим, да ће жалба „коначно отрезнити и украјински врх и његове западне покровитеље“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари