Медведев: У СССР је било и много доброг, али то не треба идеализовати – продавнице су биле празне

УПОЗОРИО ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ ДА БИ ИСКЉУЧИВАЊЕ РФ ИЗ SWIFT БИЛО – ОБЈАВА РАТА

* „У Совјетском Савезу су постојале социјалне гаранције и то је било важно, али ни њих не треба идеализовати. Била је бесплатна медицина, али – каква?! Многи данашњи млади не би преживели у то време. СССР је наша историја, али – гледајмо унапред“

* Руски премијер оценио да је нови председник Украјине, Владимир Зеленски, „зинтересован за нормализацију односа са Москвом

______________________________________________________________________

        ДМИТРИЈ Медведев се осврнуо на жаљење неких сународника што се живе у СССР.

        Прво је указао да код старијих постоји носталгија која је повезана са идеализовањем сопствене младости. Потом је нагласио:

        „У Совјетском Савезу је било много доброг. То је апсолутно тачно, али не треба идеализовати СССР. Има младих који данас говоре да би волели да се `нађу у СССР`. Али, желе ли да се нађу пред празним продавницама, или у реду за куповину чизама? Тада готово ничег није било ни у Лењинграду. Истина је: постојале су социјалне гаранције и то је било важно, али ни њих не треба идеализовати. Била је бесплатна медицина, али – каква?! Многи данашњи млади не би преживели у то време. СССР је наша историја, али – гледајмо унапред“.

        У великом предновогодишњем разговору са домаћим новинарима, руски премијер је рекао да свет не треба да се боји вештачке интелигенције коју „напросто треба само контролисати“.     

        Медведев је оценио да је нови председник Украјине, Владимир Зеленски, „зинтересован за нормализацију односа са Русијом“.

         Руски премијер је упозорио западне земље да би искључење Русије из међународног SWIFT система трансфера новца значило објаву рата.

        „Да, то би била објава рата. То је један од разлога због којих влада тражи начине да заштити руски део интернета“.

        SWIFT систем омогућава прекогранична плаћања између 11.000 финансијских институција у више од 200 земаља.

        Први позиви за искључење руских банака из мреже за пренос новца чули су се 2014. године након избијања сукоба у Украјини.

        Због ризика искључења из SWIFT-а, Русија је почела да ради на домаћем систему за пренос финансијских порука, названом SPFS, који се већ користи у земљи.

        Планирано је да се SPFS буде повезан са кинеским прекограничним међубанкарским платним системом CIPS, будућим индијским механизмом плаћања, као и са иранским SEPAM-ом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари