Медведев не сумња да ће Северни ток-2 бити завршен – упркос америчким санкцијама

У ГОРОЈ ВАРИЈАНТИ – ЗАВРШИЋЕ ГА САМ ГАЗПРОМ, А ЈЕДИНО ЋЕ СВЕ ПОТРАЈАТИ КОЈИ МЕСЕЦ ДУЖЕ

* У Москви рачунају да ће Немачка, којој је руски гас веома потребан, успети да се договори са САД да се швајцарској компанији Allseas омогући да заврши полагање цеви на морско дно. Јер, има посла још за само две недеље

* Није искључено да ће Газпром зартажити помоћ Кине која се не боји америчких санкција

___________________________________________________________________________

        ДМИТРИЈ Медведев је изјавио да уопште не сумња да ће гасовод Северни ток-2 бити завршен. Упркос најновијим америчким санкцијама.

        Руски премијер је нагласио да је утолико више оптимиста што је остало да се дном Балтика `провуче` сасвим мали део цевовода и додао:

       „Мислим да је свима јасно да ћемо ми то неизоставно завршити. Газпром има алтернативне варијанте за завршавање тог гасовода. Једино што ће то одузети мало више времена, али то није страшно. Максимум: неколико месеци“.

        Медведев је у истом тону још додао: „Никакве катастрофе неће бити, поготово што смо се договорили са Украјинцима о транзиту гаса у Европу. Верујем да и у САД схватају да ћемо Северни ток-2 завршити“.     

 

       У Москви рачунају да ће Немачка, којој је руски гас веома потребан, успети да се договори са САД да се швајцарској компанији Allseas омогући да заврши полагање цеви на морско дно. Јер, има посла још за само две недеље.

        Два друга брога специјализована за полагање цеви - Pioneering Spirit и Solitaire – нису напустила `градилиште`, само су се мало померила у територијслне воде Данске. Првом је остало да положи 50 киломатара севи, а другом – 70 км.

        У Газпрому, који је главни актер пројекта, указују да се америчке санкције на Allseas и не односе јер санкције САД ударају на фирме које полажу цеви на дубинама преко 30,48 метара, а швајцарска компанија у случају Северног тока-2 ради на мањим дубијана. О 10 до 25 метара... 

        Немачка се додатно активирала и већ дала дозволу да се радови на Северном току-2 у њеним територијалним водама изводе и зими.А остало је да се у њеним водама заврши још само 16,5 километара.

        При повољнијем стицају околности, Северни ток-2 може профункционисати у мају или јуну 2020-те.

        А саме околности повољнијим чини и то што су се Москва и Кијев коначно договорили да преко Украјине 2020-те у Европу буде транспортовано 65 милијарди кубних метара гаса.

        У Берлину подозревају да ће САД `помиловање` Северног тока-2 тражити да се Немачка уговором обавеже на дугорочне куповине америчког течног гаса.

        Ако `помиловања` ипак не буде, швајцарска компанија ће дефинитивно испасти из игре. У том случају ће Русија морати да сама заврши балтички гасовод. Или да у то укључки и Кину која се не бојои америчких санкција.

        Газпром има два своја брода за градњу подводних гасовода - «Фортуну» и «Академика Черског».

        Проблем је што је «Фортуна» досад радила само у плићим водама и што не располаже тзв. динамичким позиционирањем, а Данска од тога може направити проблем.

        „Академик Черски“ је подеснији, али се налази у руској далекоисточној луци Находка.

        У врху Газпрома не сумњају да ће све успети да одраде и сами, једино признају да ће све потрајати наредних 8-10 месеци.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари