На северу Русије задржана тројица америчких војних дипломата - са статусом аташеа

ПОКУШАЛИ ДА КАО „САКУПЉАЧИ ГЉИВА“ СТИГНУ ДО ПОЛИГОНА ГДЕ ЈЕ ЕКСПЛОДИРАО РАКЕТНИ МОТОР

Амбасада САД  у Москви

* МИП Русије саопштио да су имали дозволу да отпутују у Архангелск, а да су они – вадећи се потом да су „залутали“ и да нису били свесни да се возе према Северодвинску – и понудио да им поклони саобраћајне карте Русије

____________________________________________________________________

        ТРОЈИЦА америчких војних дипломата задржана су приликом контроле путника воза који се кретао од града Ненкоса на северу Русије ка Северодвинску.

        Реч је о војно-поморском аташеу амабасаде САД у Москви Вилијаму Кертису, аташеу у истој амбасади Џерију Ентонију војном аташеу „пуковнику Д. С. Дану“.

        Њих тројица су покушала да стигну у Северодвинск који је на територији на коју се може ступати само по посебним правилима.

        Американци нису располагали документе који би има давали право да бораве у Северодвинску.

        Ненокса  је најближе насеље полигону на којем се недавно догодила ванредна ситуација (пет погинулих) приликом тестирања „непознатог најновијег оружја“ (рактивног мотора ракете на течно гориво).

        Сва тројица су покушала да се приликом контроле представе као „сакупљачи гљива“.

Ова експлозија их је интересовала

        Министарство иностраних послова Русије је објавило да су тројица америчких војних дипломата од Министарства одбране РФ тражила (и добила) дозволу да посете Архангелск. А не: Северодвинск.

        Поводом тврдњи, које су се у међувремену појавиле, да је амерички тројац „залутао“ и да зато није био свестан да се вози према Северодвинску, руско министарсто је иронично пон удило да им поклони по – саобраћајну карту Русије.

        Портпаролка амбасаде САД  у Москви – Ребека Рос – изјавила је да су упапшени били да путовању за које су добили дозволу Министарства одбране РФ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари