Путин одликовао пилота и копилота авиона који се сударио са јатом птица

ЗАХВАЉУЈУЋИ СЛЕТАЊУ У ПОЉЕ КУКУРУЗА – СВИ ПУТНИЦИ ЖИВИ, САМО ЈЕДАН ЗАДРЖАН У БОЛНИЦИ

Дамир Јусупов и Георгиј Мурзин

         ВЛАДИМИР Путин доделио је данас ордене „Херој Русије“, највишу националну медаљу, пилоту Дамиру Јусупову и копилоту Георгију Мурзину који су успели да принудно спусте авион са 233 путника на њиву јер је јато галебова упало у моторе.

        „Нисам осећао страх. Видео сам испред нас поље кукуруза и надао се да могу да слетим што лакше. Покушао сам да смањим вертикалну брзину при слетању како би слетео што лаганије и равније спустим", рекао је Јусупов новинарима у телевизијском интервјуу из Јекатеринбурга.      

        Јусупов је поздравио своју кабинску посаду која је успела да евакуише путнике и извинио се путницима што нису успели да их превезу до одредишта – Симферопоља на Криму.

        "Желим брз опоравак свим повређенима и да се не плаше летења", додао је.

        Министарство за ванредне ситуације РФ саопштило је да су 74 особе затражиле лекарску помоћ после слетања, а здравствени званичници саопштили су да су 23 особе одведене у болницу, али да су сви осим једне особе пуштени након прегледа.

        Задржан је и Мурзин који има повреде грудног коша.

        Удари птица у авионе се често дешавају широм света, иако аеродроми користе сигнале за опасност од птица, ваздушне топове и друге методе да би их отерали из близине писте. Мотори авиона обично исеку мање птице, које нису опасне, али они нису дизајнирани да издрже ударе јата птица или већих птица.     


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари