Путин, Шојгу и Лавров на церемонији подизања државне заставе у Парку победе

ВРХОВНИ СОВЈЕТ РСФСР ЈЕ 22. АВГУСТА 1991. ЈЕ ТРОБОЈНИЦУ ПРОГЛАСИО ДРЖАВНОМ ЗАСТАВОМ

* У царско доба, бела боја руске тробојнице је означавала слободу и независност, плава је била боја Богородице, а црвена је симболизовала државну силу. У савременој Русији бела значи мир, чистоту и савршенство, плава веру и оданост, а црвена - крв проливену за Отаџбину

________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин учествовао је у церемонији подизања државне заставе у Парку победе унутар меморијала Поклонаја гора у Москви.

       Застава је подигнута уз музику „Буди славна“ у извођењу председничког оркестра.    Свечаност је завршена инонирањем државне химне РФ.

       Церемонији су присуствовали и најистакнутији чланови Јединствене Русије, укључујући пет првих на њеној изборној листи: министра одбране Сергеја Шојгуа, министра иностраних послова Сергеја Лаврова, главног лекар ковид-болнице „Коммунарка“ Дениса Проценка, омбудсмана за права детета Ану Кузњецову и копредседницу штаба Општенародног фронта Јелену Шмељову.

       Дан државне заставе обележава се у Русији сваке године 22. августа.

       На тај дан 1991. године, Врховни совјет РСФСР одлучио је да историјску заставу Русије – бело-плаво-црвену - прогласи званичном државном заставом.

       Историја руске тробојнице започела је у 17. веку - за време владавине Алексеја цара Михајловича када је била подигнута бело-плаво-црвена застава на првом руском ратном броду „Орао“.

       Петар Велики издао је 1705. године декрет којим је наредио да се „на свим врстама трговачких бродова“ вијори бело-плаво-црвена застава коју је сам нацртао.

        Међутим, та тробојка је званично одобрена као државна застава Русије тек 1896. године, уочи крунисања Николаја Другог.

       У царско доба, бела је означавала слободу и независност, плава је била боја Богородице, а црвена је симболизовала државну силу.

       У савременој Русији бела значи мир, чистоту и савршенство, плава веру и оданост, а црвена - крв проливену за Отаџбину.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари