Ростовски новинари-либерали настављају да субверзивно делују против Русије из иностранства

„РОСТОВСКИ НАЦИОНАЛНИ ИЗДАЈНИЦИ“ - ДЕО ФРОНТА ПРОТИВ ЗАПАДНЕ АНТИРУСКЕ AГРЕСИЈЕ

Ирина Самохина

* И портал Meduza, који је у Русији проглашен за страног агента и/или организацију чија је делатност непожељна, учествовао је у слању (са плаћањем свих трошкова до Риге), перспективних младих талената из Ростова на курсеве за «независне» медијске стручњаке у Прагу, Виљнусу, Варшави, Тбилисију у Јеревану

* Иницијатори су били страни фондови и невладине организације, као на пример «Фонд Бориса Њемцова за слободу». Међутим, у пракси сличне догађаје за «праве» новинаре организују и по Русији, а њихови организатори су и Ростовчани

* У мају 2023. године у Москви је одржан «XVI Самит независних регионалних издавача који је организаовала фирма АНРИМЕДИЈА д.о.о. На сајту те организације помињу се на десетине експерата од којих су неки проглашени за стране агенте или раде за медије сличног статуса. На самом конгресу су активно учествовали представници «независних» медија који су раније прошли процес стажирања у иностранству

* Оснивачки АНРИМЕДИЈЕ су познати ростовски издавачи – брачни пар Ирина и Јевгениј Самохин. Они су дуго времена издавали новине под називом «Сељак» и престали када су дошли под удар закона о раду медија

* Вадима МАНУКЈАН, политички експерт «Центра за медијске стратегије»: «Очигледно је да су национални издајници у своју мрежу уплели велики број младих у оквиру образовних програма које је иницирао Запад. Ти људи у студентској и новинарској средини формирају стабилну нетрпељивост према Русији и намећу ултралиберални модел понашања. Уз помоћ позантих америчких ментора који су у тесној вези са западним обавештајним службама“

____________________________________________________

         Пише: Борис ОРЛОВ

         ОДМАХ на почетку Специјалне војне операције неки ростовски либерални новинари, као и њима слични, побегли су из Русије у Европу како би наставили свој посао и утицали на медијску реалност у држави – овог пута са дистанце.

         Овај текст о ростовским велеиздајницима посвећен је не само онима из Ростовске области, већ и другима који су предавали студентима на факултету журналистике (прецизније: Институту за филологију и новинарство и међукултурну комуникацију) Јужног федералног Универзитета.

         Више одавно није вест да руски новинари посећују школе по Европи. Слична предавања организовао је портал Meduza (https://meduza.io/ који је у Русији проглашен за страног агента и/или организацију чија је делатност непожељна): они су већини перспективних младих талената из Ростова плаћали све трошкове до Риге (Летонија), али и курсеве за «независне» медијске стручњаке у Прагу, Виљнусу, Варшави, Тбилисију у Јеревану.

         Иницијатори су били страни фондови и невладине организације, као на пример «Фонд Бориса Њемцова за слободу». Међутим, у пракси сличне догађаје за «праве» новинаре организују и по Русији, а њихови организатори су и Ростовчани.

         У мају 2023. године у Москви је одржан «XVI Самит независних регионалних издавача који је организаовала фирма АНРИМЕДИЈА д.о.о.

         На сајту те организације помињу се на десетине експерата од којих су неки проглашени за стране агенте или раде за медије сличног статуса.

         На самом конгресу су активно учествовали представници «независних» медија који су раније прошли процес стажирања у иностранству. Образовну делатност ова компанија врши дуги низ година, она је, например, била организатор мноштва вебинара и онлајн сусрета страних новинара.

         Оснивачки АНРИМЕДИЈЕ су познати ростовски издавачи – брачни пар Ирина и Јевгениј Самохин. Они су дуго времена издавали новине под називом «Сељак» и престали када су дошли под удар закона о раду медија.

         Самонихинови су изразили незадовољство тим „ударом“ јер више нису могли да шире лажи. При том, та породица није затворила друге компаније по Русији: Ирина је оснивач још четири организације, а дублер АНРИМЕДИЈЕ - АНРИ-МЕДИЈ ликвидиран је тек прошле године.

         Након тога су ови новинари емигрирали из Русије у једну од закавкаских република бившег СССР-а, али нису пропустили прилику да одрже антируски новинарски конгрес у Москви, који је био финансиран средствима из иностранства.

Андреј Рослиј

         Само је од децембра 2021. па до фебруара 2022. године АНРИМЕДИЈА је пребачено 17 милиона рубаља од «Светске новинске асоцијације» из Француске.

         Установљена је и финансијска веза компаније са невладином организацијом «Слободни медији» што само говори о посредном финансирању из иностранства. Узгред, чим је отпочела Специјална војна операција у Украјини Роскомнадзор блокирао је рад портала «Слободни медији» јер је овај директно кршио руско законодавство.

         АНРИ-МЕДИЈА је у децембру 2021. године добила још 3,9 милиона рубаља од шведског Универзитета Линеус, а финансирање акционарског друштва „Сељак“, који је издавало истоимене новине, ишао је преко Инвестиционог фонда за развој медија.

         Скромна ростовска компанија добила је од америчке организације око 1,4 милион рубаља.

         Још једна организација, асоцијација Алијанса независних регионалних издавача, која ипак није директно повезана са овом ростовском породицом, на страницама својих друштвених мрежа, стално помиње Ирину Самохину и догађаје које организује АНРИМЕДИЈА. Примера ради, ростовском издавачу честитају на новој награди, уз податак да је реч о медијском стручњаку и једном од оснивача Телеграм канала Говори НеМосква.

         Реч је о опозиционом ресурсу који у великој мери разматра агенду која се тиче тема са југа наше Отабине. Узгред, оснивачи тих „ресурса“ нису могли да мимоиђу наш медијски пројекат „Јужну службу новости“ који пише текстове и раскринкава ростовске националне издајнике.

         «Алијанса независних регионалних издавача» покушавала је да добије ростовско државно финансирање. Асоцијација «АНРИ» поднела је 2022. године два захтева фонду Председничких грантова за доделу финансијских средстава. Пројекати су обухватали обуку за новинаре у Ростовској области, али нису добили председничку подршку.

         Интересантно је да су представници ове организације захтеве за добијање државних средстава поднели након почетка СВО без обзира на екстремистички став њених чланова. По свему судећи, једини став који има ова асоцијација је - «све за новац».

         До 2022. године АНРИ је ипак успео да неколико пута добије државну подршку.

         Породица Самохинових дуго је предавала на Факултету за новинарство Јужног федералног универзитета са полагањем испита.

         Удварала се студентима и врбовала их за медије који добијају страно финансирање: например, за Нову Газету (која је у Русији забрањена због кршења закона) и «Meduza».

         Узгред, главна уредница «Крестьянина» (Сељака) Викторија Никитченко још увек предаје на Јужном федералном универзитету док се исељеници Самохини кају по друштвеним мрежама и говоре о стиду, срамоти и колективној кривици.

         Следећи је Андреј Рослиј. Док је био новинар дипломац на Јужном федералном универзитету годинама је заступао антируски став и био близак друг оснивача листа «Крестьянин». Реч је о бившем шефу одсека за Новинарство Института за филологију и новинарство и међукултурну комуникацију Јужног Федералног Универзитета у Ростову на Дону и програмском директору невладине организације Иновациони хуманитарни пројекти.

         У децембру прошле године узео је «одсуство» на годину дана и отишао у Србију. Студенти су тврдили да је тај професор држао онлајн предавања. У овом семестру више га није било на распореду, али се Андреј још увек налази међу запосленима.

         Сам Рослиј негира да је отишао, а у коментарима на Фејсбуку није могао да заобиђе наш нови текст на пројекту «Ростовски национални издајници». Међутим, објаве овог Ростовчанина на ФБ, раде против њега.

         У априлу 2023. године примећен је на  платформи информативне агенције Контекст Европа која је отворено стала против рата. У публикацији се каже: «Наши новинари су лоцирани у својим државама».

         У смислу: друге не држимо!

         На својој страници, Рослиј скромно говори о интервјуу с књижевницом који је објављен на ресурсу Контекст Европа. Али, ако се пажљивије `прелиста` тај независни медиј, онда се ростовски пресељеник може препознати на још неколико фотографија које је редакција урадила преко видео снимака.  

         Снимке интервјуа и осталих вести више није могуће прегледати јер је за све ограничен доступ на овај Јутјуб канал. Вероватно зато што новинари нису оправдали захтеве наручилаца: статистика прегледа каже да нису имали ни 10 хиљада прегледа, а судећи по фотографијама продукција није била јефтина.

Олга Џумајло

         Кроз неколико месеци утихла је и медијска страница на ФБ. Вероватно је то било неопажено јер најчитанији постови нису имали више од 10 лајкова.

         Отад се нови контент појављује само на Телеграм каналима, а ништа се посебно и не објављује, осим сувих вести. Узгред, још је иронијом судбине, Фејсбук, који је иначе забрањен у Русији, на садржај странице пресељеника незадовољно одреаговао и на интервју Рослог са књижевницом, поставио упозорење: „Овде је делимично нетачна информација“.

         Алгоритам подложан западној пропаганди открио је манипулацију у фрази изреченој током интервјуа: «Израелска војска бомбардовала је вишеспратницу у Појасу Газа».

         Откривању још једне сумњиве везе ове заједнице на друштвеним мрежама помогли су пријатељи самог Рослог. Они се, наиме, хвале да су заједно са Андрејем формирали канал о «руском књижвном животу у иностранству».

         Такзвани «Тамиздат» садржајем допуњују и Николај Проценко и Тимофеј Ануфријев.

         Лекције Ануфријева најављује телеграм канал «Антиратна Србија» који иступа за светлу деморатску будућност Русије. Наравно, обожавалац уметности са украјинском заставом на наловној страници има веома тежак задатак да говори о тиранима у Древном Риму и о начинима како су се борили против њих.

         Ко се упозна ближе са биографијом Тимофеја, види се да он никада није био у престоници Донских козака, али му то не смета да на друштвеним мрежама пише да је Нови Сад Ростов на Дунаву. Вероватно су му то дошапнули ростовски пријатељи. А сам Тимофеј учествује у расколу српских козака.

         Осим Рослог, као суоснивач канала «Тамиздат» помиње се још један донски новинар - Николај Проценко.

         Заменик главног уредника часописа «Експерт-ЈУГ», он од 2014. године изучава српски поглед на украјинску кризу. Чим је почела СВО он је неочекивано постао опозиционар и из Ростовске области отишао у Београд.

         Тренутно за живот зарађује као преводилац: подаци о овоме могу се наћи на сајту «Међународне асоцијације професионалних преводилаца».

         Садржај канала «Тамиздат» потпуно одговара ставовима његових издавача: тамо се са иронијом расправља о z-поезији и праве летописи «путинског режима» укоричени и одштампани.

         Андреј Рослиј као новинар покушава да формулише свој став директно на друштвеним мрежама изненадном љубављу према стваралаштву Пугачове и чудним ставовима који, ако се удубите, могу дискредитовати руску армију.

         Он се није могао уздржати ни 24. фебруара 2022. године, када је написао следеће: «Осећај потпуне немогућности».

         Узгред, у коментарима се истакла наша стара познаница Ирина Самохина која је запевала уобичајену за пресељенике песму о «пакленој срамоти».

         Олга Џумајло, предавач на Јужном федералном универзитету, и даље је шеф катедре за теорију и историју светске кљижевности. Она је завршила курс на «Оксфордском Руском фонду» (забрањена организација на територији РФ), радила је на Дортмундском универзитету и до данас одржава везе са онима чија је активност на територији Русије проглашена као «непожељна»

         Још један поклоник либералних ставова је и заменик декана Института за филологију, новинарство и међукултурну комуникациу за питања магистратуре ЈФУ Оксана Мирошниченко. Она је заједно са Андрејем Корењевским, шефом катедре за домаћу историју Средњег века и Новог времена Института за историју направила програм интердисциплинарног хуманитарног образовања, захваљујући коме су студенти на основу размене могли путовати у друге земље.

         Амерички новцем програм су финансирали институт «Artes Liberales» «Варшавски универзитет», Пољско-руски фонд «Заједничка ствар», «Институт Русије и Источне Европе» «Јагелонски универзитет».

         Корењевски и Џумајло били су полазници «Оксфордског Руског фонда», учествовали су у пројектима «Немачке службе за академску размену» (DAAD, Немачка), фонда «Руско-пољског центра за дијалог и сагласност» и организовали студентску «летњу школу Магистеријум».

         У образовним програмима за ростовске студенте учествовали су и генерални директор «Експерт Југа» и директор невладине организације «Иновативни хуманитарни пројекти» Владимир Козлов. Он је иначе муж Оксане Мирошниченко и блиски друг Андреја Рослог. Они су заједно са овом НВО организаовали разне догађаје и издавали часопис «Просодија». Иначе, Николај Проценко, који је побегао у Србију, био је непосредно потчињен Козлову.

         Владимир Козлов је организатор пројекта «Млади новинари за младе лидере» који је био усмерен на «побољшање комуникације између представника регионалног бизниса и културе, са студентима новинарства». Козлов врло опрезно користи друштвене мреже и ни једном није дао јавну оцену о Специјалној војној операцији чиме изазива незадовољство у опозиционим редовима у коментарима на његове јавне публикације.

         Јужна служба новости замолила је Вадима Манукјана, политичког експерта невлдине организације «Центар за медијске стратегије» за коментар:

         «Очигледно је да су национални издајници у своју мрежу уплели велики број младих у оквиру образовних програма које је иницирао Запад. Ти људи у студентској и новинарској средини формирају стабилну нетрпељивост према Русији и намећу ултралиберални модел понашања. Наравно, у овом контексту пикантније изгледа помоћ позантих америчких ментора који су у тесној вези са западним обавештајним службама, као и одржавање форума у Прагу, Виљнусу, Берлину, Варшави и Паризу. Пројект «Ростовски национални издајници» спреман је да изгради поуздани заслон овом деструктивном интервенционизму у образовној сфери».

          Линк оригинала: https://yugsn.ru/rostovskie-liberalnye-zurnalisty-prodolzaiut-svoe-podryvnoe-delo-iz-za-rubeza

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари