Русија у СБ УН затражила да Американци Сирији одмах врате њене изворе нафте

ПУТИН НА САМИТУ БРИКС: ОЧЕКУЈЕМ ДА ДОНАЛД ТРАМП 9. МАЈА 2020. ДОЂЕ У МОСКВУ

* Председник РФ: „Ми присуство америчких војника у Сирији не сматрамо легитимним. Они се незаконито налазе на сиријској територији“

___________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин изјавио је данас да се очекује да ће његов амерички колега Доналд Трамп доћи у Русију на обиљежавање Дана побједе 9. маја наредне године.

        „Москва је спремна за разговоре са Сједињеним Државама“, рекао је Путин новинарима на самиту БРИКС-а у Бразилу, додавши да тренутно нема планова за сусрет с Трампом.   

        Он је рекао да има још много посла на северозападу Сирије у провинцији Идлиба који држе побуњеници.

        „Русија се нада да ће Женевски мировни процес за Сирију бити успешан. Ми присуство америчких војника у Сирији не сматрамо легитимним. Они се незаконито налазе на сиријској територији“, оценио је Путин.

            Убрзо након наступа руског лидера, заменик амбасадора Москве у Савету безбедности УН – Дмитриј Пољански – у име своје земе је затражио да Сједињене Државе врате Сирији њена начазишта нафте која последњих година држе заједно са Курдима.

        И он је поновио да се амерички војници у Сирији налазе незаконито и да затзо оно што чине са њеном нафтом грађанима те земље личи на „пљачку и разбојништво“.

        Нагласио је да би САД враћањем Сирији њених извора нафте реално помогле Дамаску у решавању економских и хуманитарних проблема. У наставку је рекао:

        „Сирија мора бити одмах ослобођена од незаконитог страног војног присуства“.

        Путин је, иначе,потврдио да је са индијским премијером Нарендром Модијем разговарао о испоруци руског система противракетне одбране С-400 тој земљи.

        Индија је прошле године потписала споразум о куповини система С-400 од Русије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари