Руска хуманитарна мисија помаже оболелима у Пожеги и Медвеђи и са две мобилне клинике

ШЕФ РХМ ЗА БАЛКАН МИХАИЛ БОНДАР: РАДИМО И НА МАСКАМА, РЕСПИРАТОРИМА И НОВОЈ ПАРТИЈИ ЛЕКОВА

* Обе мобилне клинике опремљене су свом неопходном медицинском опремом, а помажу болеснима и у удаљеним насељима

* На територију Србије већ стигао препарат "Азитромицин" који се успешно показао у лечењу респираторних обољења и има га довољно за 1.200 људи

* Волонтерски тимови РХМ достављају и храну и лекове. Телефони волонтерског центра Руске хуманитарне мисије су 011/3241-795 и 063/233-810

__________________________________________________________________________

        РУСКА хуманитарна мисија укључила се у борбу са вирусом корона у Србији, пружајући помоћ путем моблиних клиника и волонтерских тимова.

        Руководилац представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, Михаил Бондар, рекао је за "Руску газету" да се разматра питање преношења лекова на захтев клиника у што скорије време, као и респиратора и медицинских маски.

        "Настојимо да оперативно реагујемо на ситуацију и да не занемаримо ниједан захтев. Искрено се трудимо да помогнемо Србима, нашем блиском и пријатељском народу", истакао је он.

        Он је навео да ова мисија дуго и чврсто сарађује са српским медицинарима и напоменуо да руски специјалисти саветују лекаре у Србији.

        "У оквиру комплексног програма помоћи Србији у периоду епидемиолошке опасности, Руска хуманитарна мисија заједно са болницама у Пожеги и Медвеђи приступила је реализацији пројекта прегледа становника и указивања помоћи оболелима", навео је Бондар.

        Према његовим речима, допремљене су две мобилне клинике опремљене свом неопходном медицинском опремом, које раде не само у градовима, него и у удаљеним насељима.

        Бондар каже да специјалисти већ неколико дана обављају прегледе и указују медицинске услуге људима којима је лечење потребно, испоручују лекове, превозе тешко болесне у централне болнице.

Михаил Бондар

        Он је додао да се у мобилним клиникама налазе се и јединствени мобилни вентилациони системи, чији се недостатак озбиљно осети у локалним здравственим установама, те нагласио да ће оне радити док се не заврши епидемија.

        Захваљујући тој опреми, пацијентима чак и у тежем облику заражености вирусом корона, може бити указана хитна помоћ и они могу бити превезени у стационаре.

        Бондар је навео да је, с обзиром на то да је мерама Владе Србије забрањено кретање лицима старијим од 65 година за време епидемије, Руска хуманитарна мисија организовала волонтерске тимове, чији је задатак подршка грађанима који су у принудној изолацији.

        Он је навео да тимови указују помоћ у достављају храну и лекова, те напоменуо да су телефони волонтерског центра Руске хуманитарне мисије 011/3241-795, 063/233-810.

        На територију Србије већ је стигао препарат "Азитромицин" који се успешно показао у лечењу респираторних обољења и има га довољно за 1.200 људи, наводе из ове хуманитарне мисије.

        (Срна)
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари