Шојгу Есперу: Да Русија буде „нормална земља“ попут САД, хвала – остајемо `ненормални`

РЕАКЦИЈЕ НА ЗАХТЕВ ШЕФА ПЕНТАГОНА МОСКВИ ДА СЕ ПРИКЉУЧИ АМЕРИЦИ И ЊЕНИМ ВРЕДНОСТИМА

* Сергеј ЛАВРОВ: Ако нас је Марк Eспер позвао да делујемо као нормална земља – то је једно јер то значи да нас позива да не делујемо  као Сједињене Државе. Јер, у овом другом случају бисмо морали – делујући попут САД – и да бомбардујемо Ирак и Либију, најгрубље кршећи међународно право. И да издвајамо милионе долара за мешање у унутрашње ствари других држава“

______________________________________________________________________

        СЕРГЕЈ Шојгу прокоментарисао је захтев шефа Пентагона Марка Еспера Русији да постане „нормална земаља“ и да прихвати „западне вредности“.

        „Томе је тешко нешто додати. Једино што тим поводом желим да кажем јесте да ћемо ми засад ипак остати ненормална земља“ – поручио је америчком (не само) војном врху руски министар одбране.

        Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, био је и директнији и оштрији.

        Указавши на важност правилног тумачења појма „нормалност“ и на његову вашингтонску интерпретацију, поводом Евперовог главног захтева је рекао:

        „Ако је баш тако рекао, онда нас је Еспер позвао да делујемо као нормална земља, а не као Сједињене Државе. Јер, у овом другом случају бисмо морали – делујући попут САД – и морали да бомбардујемо Ирак и Либију, најгрубље кршећи међународно право“.

        Лавров је додао и да би Русија - делујући попут САД и држечи се њихових `западних вредности` -  морала издвајати милионе долара за мешање у унутрашње ствари других држава. И навео:

        „Онако како је Конгрес САД наложио Стејт департману да годишње троши 20 милиона долара на унапређивање демократије у Русији“.

        Лавров је посебно нагласио: „Деловати попут САД значило би и – подржавати државне ударе у другим земљама“.

        Еспер је је ових дана изговорио: „Било би сјајно ако би Русија могла да се понаша као нормалнија земља (него што је сада), као земља која дели западне вредности којих се држе САД, Француска и други наши савезници из НАТО“.

        Била је то Есперова реакција на упозорење Емануела Макрона да би одгуривање Русије од Европе било „велика стратешка грешка“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари